El Consell vol limitar a 791 el nombre de iots que fondegen al litoral de Formentera
El sistema de regulació del fondeig que proposa la institució insular al Govern balear i la Demarcació de Costes és mixt. Per regla general es permetrà el fondeig sobre arena, mentre que a ses Illetes es podrà fondejar sobre sorra però, per evitar els perjudicis de l’arrossegament de l’àncora, s’instal·larà una vintena de boies ecològiques a les àrees “d’amortiment”, les franges d’arena d’uns 10 metres d’amplada que limiten amb la praderia de posidònia.
El nombre d’embarcacions que podran fondejar dependrà de la seva eslora, de les condicions meteorològiques i de la direcció del vent, segons aquestes tres variables un sistema de reserves per internet, que serà de pagament, indicarà el nombre de iots que poden fondejar en cada moment.
Així, tots els iots hauran de registrar-se en uan pàgian web perquè els vigilants puguin comprovar que han pagat la taxa i s’han registrat, a un preu d’1 euro el m² d’eslora. La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha apuntat que per un iot de 12 metres el preu a pagar seria d’uns 30 euros el dia.
A més, la regulació contempla la presència de sis embarcacions (una més que enguany) per controlar els fondejos.
En concret, el projecte contempla la limitació del fondeig en els mesos d’estiu a un màxim de 714 embarcacions, a banda dels dos camps vigents amb 77 boies a s’Espalmador i as Caló de s’Oli.
El projecte del Consell preveu que mai es sobrepassi el límit de 137 vaixells fondejats a ses Illetes, 101 a la zona de Llevant i es Pujols, 153 a Cala Saona, 171 as Caló de Sant Agustí i 152 a Migjorn.
A més, Aguilera ha demanat que es creï “un règim sancionador més senzill i de fàcil aplicació, on les multes es tipifiquin segons l’eslora”. La consellera també ha demanat que “s’introdueixi la senyalització de la posidònia en les cartes nàutiques”.
D’altra banda, el Consell proposa que s’amplii la zona de bany, amb la línia de boies corresponent, fins a 200 metres de la costa a les zones del litoral on existeixen conflictes d’usos.
Per últim, la titular de Medi Ambient ha destacat que la regulació del fondeig a tot el litoral haurà d’anar acompanyada de la creació d’un sistema de recollida selectiva de residus per les embarcacions, que també serà de pagament, segons els quilos de residus que es recullin i la despesa de gestió que suposin.
El projecte de fondeig per Formentera queda ara a l’espera de que es pronunciin la Demarcació de Costes i el Govern balear.
Escolta l’entrevista a la Consellera fent clic aqui.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.