El Consultiu rebutja aclarir si les actuacions del Consell són legals o no
El Consell Consultiu de les Illes Balears ha dictaminat que no és competent per decidir si són vàlides les actuacions que el Consell de Formentera ha impulsat malgrat no disposar des del passat mes de juny de dos organismes considerats “necessaris” en la Llei de Consells: el principal instrument executiu de la institució (la Junta de Govern) i les vicepresidències. Així ho ha explicat avui el secretari insular, Àngel Custodio Navarro, durant la celebració del Ple ordinari del mes de setembre.
El secretari “no comparteix” la decisió del Consultiu
Navarro ha admès en el Ple que es pensava que “el Consell consultiu es manifestaria” sobre els interrogants que li ha plantejat. En canvi, l’òrgan suprem d’assessorament de la comunitat autònoma ha determinat que la qüestió presentada “té un caràcter polític que escapa al pronunciament jurídic del Consell Consultiu”.
Navarro ha declarat que “en atenció a l’alta consideració i al respecte” que li “mereix el Consell Consultiu” acata la seva decisió, però no la comparteix. De fet, el màxim responsable jurídic del Consell de Formentera ha apuntat que “és veritat que hi ha una qüestió d’estricta naturalesa política” però també “unes repercussions jurídiques greus o molt greus que no s’han contestat”. A més, ha revelat que ja s’han registrat recursos contenciosos i de reposició on s’argumenta contra el Consell de Formentera “que el règim jurídic que estam aplicant pot ser il·legal”. En parer del secretari habilitat nacional, “tot això acabarà en el Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears” (TSJIB). Davant d’aquest escenari incert, Navarro s’ha instat a buscar noves solucions: “Demà estarem pitjor (…) la nostra responsabilitat, meva i de l’interventor, és donar una solució (…) El que no podem és no fer res”.
La contractació “contradiu el sistema de la Llei de Consells”
El jurista ha recordat que a finals d’agost completà un extens informe remès al Consell Consultiu del qual ha destacat el dubte “de més repercussió”, que “és sobretot el de la contractació”. En aquest capítol, l’informe de qui ha set professor de Dret Administratiu i Civil de la Universitat de les Illes Balears (UIB) citava que actualment la contractació pública a partir de 15.000 euros és “molt complicada” perquè correspondria a una Junta de Govern que no existeix, de manera que els lletrats insulars han hagut d’orquestrar una solució “provisional” per a aquest estiu, però “potser de legalitat controvertida” perquè “contradiu el sistema de la Llei de Consells”. A més, el jurista apuntava que, a causa de l’absència dels òrgans esmentats, el Consell de Formentera no pot imposar sancions greus, ni emetre llicències d’obra major en sòl urbà i rústic, a més de matèria patrimonial i històrica.
Sa Unió: “El problema ha vengut per una persona”
El principal grup polític de Ple, Sa Unió, ha manifestat, a través de la consellera Verónica Castelló: “El que diu el Consell Consultiu és que el Consell de Formentera té autonomia per tractar el que està passant. Des de Sa Unió sempre ho hem dit, el problema ha vengut per una persona, quan ell s’aparti, es resol el problema”.
GxF: El Consultiu “defuig de les seves funcions”
La portaveu de Gent per Formentera, Alejandra Ferrer, ha assenyalat que, amb aquest dictamen, el Consell Consultiu “defuig de les seves funcions”. A més, ha raonat que tot i que pot estar d’acord amb el Consultiu en el fet que la situació té una “motivació política”, requereix una “solució jurídica” i ha agregat: “Tots sabem que s’estan prenent decisions que hauria de prendre la Junta de Govern i que estan en entredit jurídic i que afecten la seguretat jurídica, tant del Consell de Formentera com de la ciutadania”. Segons GxF, caldria elevar la qüestió “al Govern balear i, si fa falta, també a l’Estat. Però el que no pot ser és aquesta situació de desemparament que té ara mateix el Consell de Formentera”.
PSOE: “Hi ha solucions prèvies a què el Consultiu hagi de fer de papà de l’administració local”
El secretari general dels socialistes, Rafa Ramírez, ha declarat: “El consell consultiu entén que hi ha una greu crisi política que té una solució política fàcil”. I ha argumentat que una de les sortides “passa per la tornada dels consellers de Sa Unió a la Junta de Govern”. I ha afegit que “l’altra solució és que el senyor Córdoba es presenti a una qüestió de confiança perquè està governant sense tenir la confiança del Ple i està intentant modificar la legislació i l’estructura del Consell per fer una cosa que ens ha portat a un disbarat jurídic en què ja no hi ha garantia que s’estiguin fent bé les coses, com ha dit el secretari. I això és un desastre. Hi ha solucions prèvies a què el Consultiu hagi de fer de papà de l’administració local”.
Córdoba: “Ens hauria ajudat més que hagués aclarit alguna” cosa
Finalment, el president no adscrit, Llorenç Córdoba, ha definit el dictamen del Consell Consultiu com un “no dictamen” i ha indicat que “ens hauria ajudat més que hagués aclarit alguna” de les qüestions plantejades pel secretari. A més, el cap insular ha interpretat el dictamen del Consell Consultiu en el sentit que el que fa el Consell de Formentera “està ben fet perquè, en principi, el Consell Consultiu tampoc li ha llevat la raó”. Tot i això, Córdoba ha admès que “tots pensam que això no pot aguantar, però les úniques persones que ho podrien solucionar (…) no estan posant solució”. En aquest punt s’ha referit als seus exsocis de Sa Unió: “Hi ha vuit consellers, que són els que podrien solucionar aquest problema, són els que el van causar i són els que el mantenen”.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.