TOP
Fragment del cartell de la VI edició del Fòrum Marí.

El Fòrum Marí torna a Formentera per presentar tres projectes de conservació de la Mediterrània

La VI edició del Fòrum Marí presentarà tres projectes que tenen com a objectiu la conservació del Mediterrani divendres vinent, 25 d’octubre, a partir de les 10.00 hores, al Centre d’Esports Nàutics del port de la Savina.

Monitorització de residus
El primer projecte el presentarà Marco Mendoza, geògraf i CEO de TrueWorld, startup balear especialitzada en tecnologia de monitorització d’impacte. Es tracta d’un projecte de teledetecció, inventari i model predictiu dels principals residus que afecten les costes de les illes, com els fondejos il·legals, les xarxes fantasma i altres tipus de residus. Aquesta iniciativa de la Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal del Govern Balear es vol utilitzar per generar una eina on es puguin tenir detectats els dipòsits de deixalles marines i que puguin ser extrets de la mar per les administracions i institucions competents, ja que les escombraries marines produeixen efectes negatius sobre la biodiversitat i els seus hàbitats, a més de ser una amenaça per a la salut humana.

Pòdcast educatiu
La segona presentació anirà a càrrec d’Elisenda Belda, gestora i investigadora cultural, i de Flor Dell’Agnollo, ambientòloga i consultora socioambiental, amb la presentació del seu projecte ‘Sumergidos’, un pòdcast educatiu sobre la Mar Balear. Cadascun dels capítols d’aquesta sèrie té com a protagonista un element de la biodiversitat de la Mediterrània i s’hi analitza quina és la situació actual de l’espècie, si s’està veient afectada pel canvi climàtic, per l’escalfament de les aigües o la contaminació, i quines solucions hi ha per millorar la seva situació. Es tracta d’una seriè sonora dirigida a estudiants de les Illes Balears que obre portes a la divulgació de la necessitat de protegir la mar.

Els sons de la profunditat
El tercer projecte, batejat com “Posidonia soundscapes and marine conservation”, és una iniciativa en què s’uneix ciència, investigació i art. Coco Francavilla, compositora i enginyera de so italiana establerta a Eivissa, treballa amb Neus Pérez Gimeno, investigadora del Laboratori d’Enginyeria Acústica de l’Institut Universitari d’Investigacions Marines (INMAR) de la Universitat de Cadis; juntament amb Txema Brotons, director científic i fundador de TURSIOPS; i Manu San Félix, biòleg marí i explorador de National Geographic, per tirar endavant un treball de recerca en què es pretén recollir sons del fons del mar, com poden ser els realitzats pels catxalots que es troben a l’àrea de cria de la zona de Menorca, o la remor generada pel moviment de la Posidònia, entre d’altres, classificar-los i posar-los a disposició de compositors i productors de música. D’aquesta manera, es pretén acostar el missatge conservacionista a un públic global a través d’aquest art.

Un esdeveniment obert a la societat
“Al Fòrum Marí, al llarg de les sis edicions realitzades, sempre s’ha donat cabuda a llenguatges diferents que persegueixen l’objectiu de divulgar la protecció, la conservació i la regeneració del mar Balear. L’Equip Promotor format per EivissaPreservation, Marilles Foundation, Fundació Pachá, OD Hotels, The White Angel, Trasmapi, Marina Eivissa i l’associació Vellmarí, des del 2018 ha treballat per crear un esdeveniment obert a la societat, un aparador independent que s’ofereix com a espai per amplificar les accions i projectes que es focalitzen en la reversió de la situació de fragilitat de la Mediterrània”, ha declarat Antonio Martínez Beneyto, coordinador del Fòrum Marí.
El programa es pot consultar a la pàgina web foromarino.org. L’esdeveniment és gratuït i obert a tothom fins a omplir l’aforament; no cal la inscripció prèvia.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES