TOP
Quiosc de cala Saona.

El Govern afirma que els quioscos hauran de desmuntar-se durant un mes almenys en el 2025

La conselleria del Mar i del Cicle de l’Aigua del Govern balear ha informat a Ràdio Illa que els vuit quioscos de platja de Formentera estan afectats per l’obligació de desmuntar les seves instal·lacions almenys durant un mes, entre el 15 de gener i el 15 de febrer d’enguany. Un deure de difícil compliment atès que falta només una setmana per arribar al dia 15 i les tasques de desmuntatge es poden estendre per un període més llarg.
El Govern balear, que és qui gestiona aquest assumpte des del traspàs d’algunes competències de Costes efectuat el juliol de 2023, ha matisat que “podria estudiar la possibilitat” de suspendre l’obligació de desmuntar els quioscos de platja durant un mes de cara al 2026 i anys posteriors “sempre que es plantegi formalment aquesta petició”. És a dir, que sigui formulada per part del Consell de Formentera, que és l’administració a la qual el Ministeri de Transició Ecològica atorgà les concessions del litoral amb les quals s’han muntat els quioscos.

La mediació del Consell
En aquest sentit, la recentment nomenada consellera de Medi Ambient, Verónica Castelló, ja ha avançat a Ràdio Illa que té la intenció de formular imminentment aquesta sol·licitud al Govern. La també vicepresidenta espera aconseguir que els quioscos no hagin d’estar desmuntats durant un mes i ha apuntat que una opció acceptable seria que durant el mateix període de temps aquestes instal·lacions de platja estiguessin tancades, però no haguessin de ser retirades.
En tot cas, l’administració autonòmica ha agregat que “s’haurà de tenir en compte que qualsevol canvi dependrà també del Ministeri [de Transició Ecològica]” i que “des de la conselleria [del Mar i del Cicle de l’Aigua] som conscients de l’impacte que això suposa per als concessionaris i estem oberts a valorar opcions que puguin facilitar la seva activitat, respectant el marc legal vigent”.

Uns 50.000 euros de despesa
El cost que suposarà als quiosquers desmuntar, emmagatzemar i tornar a muntar les instal·lacions de platja és variable segons cada cas, si bé un dels concessionaris ha exposat a Ràdio Illa que suposarà un desemborsament del voltant de 50.000 euros. També s’ha de tenir en compte que a més dels 30 dies en què el quiosc haurà de ‘desaparèixer’ de la platja, s’hi hauria de sumar entre un i dos mesos més en què no podrà estar en servei perquè s’hauran de portar a terme les tasques relatives al muntatge i desmuntatge.

Els arguments dels quiosquers
Set dels vuit concessionaris dels quioscos han fet arribar un escrit al Consell de Formentera, titular de les concessions que després ha atorgat a les empreses explotadores en concurs públic, perquè sol·liciti al Govern balear l’exempció del deure de desmuntar. En el document, els quiosquers al·leguen els efectes negatius que les feines tendran en un espai natural, amb el corresponent pas de camions i generació de remors. A més, assenyalen que en el plec de condicions del concurs de quioscos, licitat el novembre de 2021, “no existeix ni una sola menció a l’obligació de desmuntar els quioscos”.
En canvi, assenyalen que el deure de desmuntar fou establert per la Direcció General de la Costa i del Mar del Ministeri de Transició Ecològica en la concessió que atorgà al Consell el 26 d’abril de 2023, és a dir, dos anys després que el Consell sol·licitàs la concessió a l’Estat i un any i mig després de la convocatòria de la licitació del contracte per part de la institució insular.

Els quiosquers afirmen que aquesta “contradicció es deu al fet que els Plecs i la convocatòria de la licitació [de 2021] són anteriors a l’atorgament de la concessió al Consell [de 2023], per la qual cosa no es va poder tenir en compte i incloure entre les seves prescripcions les condicions imposades per l’Administració estatal”. D’aquesta manera, les empreses que van concórrer al concurs no van poder estudiar “les inversions i despeses” del desmuntatge, emmagatzemament i successiu muntatge dels quioscos, “donant així lloc a un evident desequilibri econòmic del contracte”.

Així mateix, els quiosquers argumenten que la sol·licitud de concessió, que va ser presentada pel Consell davant el Ministeri, anava acompanyada d’un estudi ambiental del 2021 en què constava que els quioscos eren instal·lacions fixes “per a les que es preveu el seu funcionament anual i desmuntatge al final del termini de la preceptiva concessió administrativa”. Aquesta consideració és, segons els quiosquers, un reflex de la “intenció específica del Consell de ‘desestacionalitzar’ l’oferta i explotació dels quioscos” i permetre que ofereixin servei durant els mesos d’hivern.
Finalment, els interessats exposen que la seva petició és una “modificació no substancial” de les condicions de la concessió perquè no suposa “l’augment en més d’un 10 % del volum o superfície” reconeguda en el títol habilitant ni tampoc “el canvi d’ús per al qual es va atorgar”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES