
El Govern balear preveu començar les obres d’ampliació de l’institut en el mes de maig
Les obres d’ampliació de l’IES Marc Ferrer ja estan adjudicades i estan pendents de l’acta de replanteig, mentre que està previst fer la col·locació de la primera pedra el pròxim mes de maig, segons ha declarat avui el conseller balear d’Educació, Antoni Vera, en la compareixença davant la premsa que ha fet abans de reunir-se amb el president del Consell de Formentera, Òscar Portas, a la seu de la institució insular. La intervenció a l’institut contempla la construcció de sis aules i dos tallers, que haurien de ser una realitat per al curs 2026/27.
El conseller ha avançat que el motiu de la seva visita a Formentera era precisament per abordar les inversions en infraestructures del Govern, un capítol que ha definit que és la “pedra de toc” de la seva conselleria.

Responsables de la conselleria balear d’Educació al costat del conseller balear, Antoni Vera, el president del Consell, Òscar Portas, i la consellera insular del ram, Cristina Costa. CIF
Pel que fa al CEIP El Pilar, el conseller ha declarat que el Govern “està fent feina” per l’ampliació del centre. En aquest cas, l’actuació implica enretirar les dos aules modulars (una per activitats docents i l’altra per al menjador) i reubicar aquests recursos en dos noves edificacions d’obra.
A més, Vera ha recordat que el Govern té pendent “la remodelació de l’edifici d’infantil i la unificació dels dos edificis del CEIP Mestre Lluís Andreu”, una intervenció a la qual encara no s’ha posat data. Així mateix, el titular d’Educació ha indicat que l’executiu autonòmic té “signat el conveni” amb el Consell per aixecar “una zona d’ombres en el CEIP Sant Ferran”, perquè els infants puguin gaudir de l’aire lliure també “en els mesos de calor, és a dir, maig, juny, setembre i octubre”.
Falta de professorat
Sobre la persistent manca de personal docent a Formentera, Vera ha exposat que “el passat mes de maig es va aprovar la creació de places de difícil i molt difícil cobertura per al professorat de les Pitiüses i Menorca”. El conseller ha precisat que han quedat “declarades de molt difícil cobertura les places de Formentera” i ha recordat que “en aquest curs tots els docents [de la nostra illa] han cobrat un suplement de 300 euros que a partir de setembre s’incrementarà en 100 euros més”.
A aquest fet “se li ha de sumar el plus d’insularitat que el Govern balear ha pactat per tot el seu personal (docents, sanitaris i personal d’administració general)” de manera que s’ha produït una “equiparació del plus d’insularitat amb les illes Canàries”.

Portas conversa amb vera, avui a la plaça de Sant Francesc. CIF
La manca d’accés a l’habitatge dificulta l’arribada de docents
El responsable de la cartera d’Educació ha incidit en el fet que “es va regular en el decret llei d’habitatge la possibilitat que [les conselleries de] Salut i Educació poguessin signar convenis específics perquè empreses turístiques posassin a disposició habitatges a un preu acotat, raonable, per al personal docent i sanitari”. Tot i això, Vera ha admès que “és complicat” perquè “necessitam [els habitatges] per a 10 mesos i les campanyes turístiques agafen part d’aquests mesos i el preu no s’ajusta al que demanam, un preu raonable”.
Així mateix, segons el conseller, a Formentera “el problema s’agreuja perquè no hi ha grans hotels o aparthotels per allotjar al personal”. Per tot això, Vera ha declarat: “Estam buscant solucions habitacionals, estam centrats en Formentera perquè aquí el problema s’agreuja molt més. No podem tenir el professorat de l’institut sense cobrir fins a mitjan primer trimestre”. En aquest sentit, el conseller ha afirmat que el Govern continua amb “el compromís de trobar solucions” per a Formentera aquesta legislatura.
D’altra banda, el titular d’Educació també s’ha referit a la “mesa d’Ensenyament” que recentment “ha parlat d’un nou decret d’ajut social per a docents, als quals se’ls facilitarà la bestreta de tres mesos de nòmina (a tornar en un període llarg de temps) que serveixi perquè puguin llogar una casa quan siguin desplaçats”. Una segona mesura, ha avançat Vera, “serà establir unes desgravacions tributàries autonòmiques”.
Noves FP per a l’institut
Sobre la possibilitat d’ampliar la varietat de l’oferta de Formació Professional (FP) que s’imparteix a l’IES Marc Ferrer, Vera ha explicat que la Direcció General d’FP està tractant aquest assumpte “amb l’equip directiu de l’IES Marc Ferrer” que ha plantejat, segons el conseller, la possibilitat d’alternar la implementació de diverses formacions en cicles de dos anys, perquè fixar-les de forma estable no seria possible per la baixa població de l’illa.
En tot cas, el conseller ha exposat que “l’FP és prioritària per als nostres al·lots, per al futur de les Balears, perquè no podem lluitar contra un abandonament escolar del 20%, molt per damunt de la mitjana espanyola, que és d’un 13% (només ens supera Ceuta i Melilla), i més a Formentera, una illa afectada per una triple insularitat”.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.