
El Govern clausura la muntanya de residus d’obra des Cap, d’uns 40 metres d’altura, i prepara una sanció per al Consell
El Govern balear ha ordenat “el tancament d’urgència de l’activitat il·legal de l’àrea del cap de Barbaria” en referència a la muntanya de residus de construcció i demolició de “més de 240.000 metres cúbics” i d’uns “40 metres d’altura”, segons estimacions de l’executiu autonòmic.
El tancament es fonamenta en un informe tècnic del Departament de Residus, que ha detectat “greus incompliments en matèria de gestió de residus”. Amb aquest informe, el Govern iniciarà un expedient sancionador al Consell de Formentera per infracció greu que preveu sancions de fins a 300.000 euros per cada un dels incompliments i, en el cas des Cap, n’hi haurà més d’un, segons ha avançat el director Circular d’Economia Circular, Transició Energètica i Canvi Climàtic, Diego Viu.
La consellera insular de Medi Ambient, Verónica Castelló ha declarat que a partir d’ara, i com a solució transitòria, “s’haurà d’habilitar un espai per fer el triatge dels residus d’obra” a l’espera que es construeixi la planta de tractament de residus de demolició. En tot cas, els camions que traslladen aquests residus fins a l’àrea del cap de Barbaria poden continuar fent-ho, però dipositant-los “a peu de muntanya”, segons ha declarat la consellera insular.
“L’abocament més gran de residus de les Illes Balears”
El conseller balear d’Empresa, Ocupació i Energia, Alejandro Sáenz de San Pedro, ha destacat la mida de la muntanya de residus que s’ha clausurat i que és “visible, fins i tot, amb el Google Earth”. A més, ha exposat que és fruit d’una “acumulació sense control i això afecta i danya el medi ambient i posa en perill a les persones treballadores que accedeixen a la zona, una situació que s’ha permès i que l’anterior executiu coneixia”. El conseller ha agregat que “s’ha permès l’abocament més gran de residus de les Illes Balears en unes instal·lacions sense control ni ordre, que ha crescut un 33% els darrers anys”.
D’altra banda, ha afirmat que “aquest Govern no deixarà a la seva sort al Consell de Formentera ni molt manco a la ciutadania”, mentre que el director general d’Economia Circular, Diego Viu, ha manifestat que “les administracions sectorials treballarem de manera conjunta per aportar possibles solucions a curt, mitjà i llarg termini, sempre vetllant per la seguretat de les persones i la protecció del medi ambient. De fet, per a nosaltres és una urgència i estam dedicant tots els nostres recursos per poder actuar de forma diligent, però administrativament correcta”.
Una muntanya sorgida a partir de 2011
El Govern recorda en el comunicat que en el 2006 es va tancar l’abocador original del cap de Barbaria per adaptar-lo a la normativa; en aquell moment s’iniciaren les tasques de restauració que finalitzaren el 2011. Aquest mateix any acaba la construcció de l’estació de transferència. És a partir d’aquest moment quan es pot començar a constatar l’acumulació de residus de construcció i demolició sense cap control.
El 2018 el Consell Insular de Formentera encarrega un estudi per determinar el volum i la composició de les deixalles, que ja en aquell moment era superior a 100.000 metres cúbics. I no és fins al 2024, quan el conseller Alejandro Sáenz de San Pedro i el director general Diego Viu, amb la col·laboració de l’actual executiu del Consell de Formentera, descobreixen la muntanya de deixalles il·legals durant una visita per a l’autorització de l’estació de transferència construïda el 2011.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.