El Govern reactivarà el 2024 els tractaments aeris contra la processionària
La consellera de Gestió Ambiental i Mobilitat, Verónica Castelló, ha informat Ràdio Illa que la pròxima tardor el Govern balear reprendrà els tractaments aeris per contenir la processionària, que durant 2023 no s’han portat a terme, i que ja afecta la totalitat de les pinedes de l’illa, incloses les de la Mola. La consellera ha assenyalat que l’anterior executiu autonòmic abandonà les aplicacions amb helicòpter per raons “polítiques” i ha indicat que el nou programa de tractaments comprèn el període 2024-28. La previsió és que aquesta intervenció suposi una inversió de 396.000 euros anuals.
Es polvoritzarà el producte fitosanitari de tipus biològic, Bacillus thuringiensis varietat kurstaki, un bacteri que es troba de manera natural en el sòl i en les plantes. Té una permanència de l’ordre de dies sobre les fulles, ja que es degrada ràpidament per efecte dels raigs ultraviolats. No afecta les abelles i pot ser utilitzat en agricultura ecològica. L’aplicació es farà a la massa forestal de pineda de l’illa, equivalent a unes 2.800 hectàrees.
Retirada de bosses
D’altra banda, Castelló ha recordat que, per evitar afeccions en persones i mascotes, el Consell ha iniciat la campanya de retirada de bosses de processionària a zones freqüentades per la ciutadania, com ara els parcs infantils i les proximitats de camins o carreteres.
A més, apunta la consellera, els propietaris particulars tenen l’obligació de netejar els seus boscos de processionària i ha informat que des de l’àrea de Gestió Ambiental s’ofereix informació i material als particulars per poder retirar les bosses d’eruga. Es tracta de tisores telescòpiques per tallar bosses a una altura d’entre 5 i 6 metres que el Consell presta de franc.
Per a més informació, podeu posar-vos en contacte amb l’Àrea de Gestió Ambiental, a les oficines del carrer de Mallorca, 15 (Baixos) de Sant Ferran, cridant al 971 32 12 10, extensió 01, o mitjançant el correu electrònic a mediambient@conselldeformentera.cat. També podeu consultar el web de Sanitat Forestal o posar-vos en contacte amb aquest servei al 971 17 66 66 o a sanitatforestal@caib.es
Col·laboració dels caçadors
Així mateix, la titular de Gestió Ambiental ha agraït la tasca que porten a terme els caçadors de l’illa, entre els quals es distribuiran 6.000 cartutxos per eliminar les bosses a més alçaria. Cal recordar que aquest col·lectiu també s’ha involucrat de manera voluntària en altres campanyes del Consell per fomentar la conservació dels espais naturals de Formentera, com és el cas del control de la població de conills a la finca pública de can Marroig.
Paral·lelament, membres de l’Ibanat varen fer ja a principis de novembre una fumigació terrestre a zones públiques com Can Marroig i sa tanca d’Allà Dins, as Cap, a més d’haver retirat bosses de processionària.
Formentera.eco i preservació de les aus nidificants
En un altre àmbit de temes, Castelló ha exposat que és conscient que la degradació dels murs saliners perjudica la nidificació d’espècies protegides a l’estany Pudent, integrat en el Parc Natural de ses Salines. La consellera ha anunciat que la institució insular ha contactat amb Salinera Española per esbrinar si l’empresa, titular de l’espai, té algun projecte previst per intervenir en els murs i posar remei a la destrucció dels nius. A més, ha afegit que el Consell “manté converses” amb l’empresa per “actuar” sobre els murs saliners.
D’altra banda, la també titular de Mobilitat ha explicat que té previst convocar una doble sessió del Consell d’Entitats per abordar l’aplicació del Formentera.eco 2024, el sistema de regulació d’entrada i circulació de vehicles a la nostra illa que s’aplica durant la campanya turística.
Castelló ha detallat que està previst que la primera de les sessions es convoqui a principis de febrer i serveixi per presentar els resultats de la temporada 2023 així com les propostes de cara al pròxim estiu. En una segona sessió del Consell d’Entitats es procedirà a determinar el disseny i característiques definitives per al Formentera.eco 2024.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.