El Govern restringeix l’entrada d’arbres ornamentals per protegir la sargantana
El Consell de Govern ha aprovat en la sessió celebrada avui a Formentera el Decret llei de mesures extraordinàries i urgents per a la protecció de la sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensis) i la sargantana balear (Podarcis lilfordi) i per frenar l’entrada de serps a les Illes Balears, que estan fent disminuir, especialment a Eivissa, la població d’aquest rèptil endèmic.
D’una banda, per impedir que les serps s’amaguin a l’interior d’arbres que són desembarcats a les nostres illes, es limita l’entrada d’oliveres, de garrovers i d’alzines ornamentals de més de 40 centímetres de perímetre de tronc durant els mesos en els quals es produeix la posta d’ous fins a l’eclosió de les espècies d’ofidis i el seu període d’hibernació. La resta de l’any, per fer-ne la importació s’ha de demanar una autorització a la conselleria de Medi Ambient i Territori en què s’acrediti que s’han adoptat les mesures adequades de control i bioseguretat per evitar la introducció d’ofidis. Igualment, s’ha d’acreditar la identificació, l’origen, la data d’extracció i la traçabilitat de l’exemplar.
L’entrada d’aquests arbres sense restriccions, doncs, serà entre els períodes de l’1 d’abril i el 15 de juny i entre el 15 de setembre i el 15 d’octubre. Igualment, els exemplars introduïts fora d’aquest període hauran de fer quarantena dins un recinte impermeable al pas d’ofidis.
En aquesta línia de prevenció, els vivers, altres establiments comercials o entitats i particulars que venguin, apleguin o distribueixin arbres ornamentals han de col·locar trampes almenys entre l’1 d’abril i el 30 d’octubre.
La sargantana: espècie amenaçada
D’altra banda, s’inclouen les espècies de sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensi) i la sargantana balear (Podarcis lilfordi) en el Catàleg balear d’espècies amenaçades i d’especial protecció, en la classificació de «vulnerable» per a la seva protecció.
L’impost de turisme sostenible (ITS) ha finançat, enguany, la col·locació de 394 trampes a Formentera, i s’ha comptat amb dos tècnics a jornada completa. A Eivissa, s’han col·locat 1.246 trampes i hi ha hagut set tècnics treballant a jornada completa.
Pel que fa a les captures de serps durant 2022, a Formentera han ascendit a 664 i a Eivissa a 2.710. Des de 2016, s’han capturat 11.648 ofidis a les Pitiüses, (4.237 a Formentera i 7.411 a Eivissa). Així mateix, el projecte ITS ha finançat també l’assessorament jurídic extern amb el qual s’ha redactat la normativa anunciada avui. El Decret llei entrarà en vigor l’onzè dia després d’haver-se publicat en el Butlletí Oficial de les Illes Balears perquè els vivers i altres establiments o particulars puguin adaptar-se a la normativa.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.