El Ministeri preveu ampliar agents i recursos de la Guàrdia Civil, però la falta d’habitatge és un obstacle
Raquel Guasch, nova directora insular de l’Administració de l’Estat a les Pitiüses, ha afirmat a Ràdio Illa que el Ministeri de l’Interior “està treballant” perquè el lloc de la Guàrdia Civil de Formentera passi a ser un “lloc principal”, de manera que disposi de més agents i unitats especialitzades, com les de “justícia, investigació i seguretat ciutadana”. Aquesta ampliació dels recursos i funcions de l’institut armat a Formentera es confirmarà si Interior inclou una partida amb aquesta finalitat en el pressupost de 2024. La formenterera ha afegit que dotar l’illa de més efectius “està contemplat dins de l’estructura de la Guàrdia Civil i del comandant de les Illes Balears”.
Això sí, Guasch ha detallat que “la primera qüestió a resoldre” és “el tema de l’habitatge” i ha exposat que si no hi ha possibilitat que els agents puguin gaudir d’una “vida normalitzada” no serà atractiu per a ells venir a Formentera, que esdevindria un destí forçós que comptaria amb poca estabilitat de plantilla. Per abordar la manca d’habitatge, la directora insular ha assenyalat que s’estan “valorant opcions” com ampliar l’actual casa-caserna o llogar allotjaments, tot i que Guasch ha admès les dificultats d’aquest darrer supòsit: “El mercat de lloguer a Formentera és el que és”.
Es dona la circumstància, que en la Tribuna Oberta de la passada setmana, les tres formacions polítiques amb representació al Ple insular, Sa Unió, GxF i PSOE, van afirmar unànimement la conveniència de què el lloc de Formentera de la Guàrdia Civil fos declarat lloc principal.
Gestionar barques de la migració, tràmits i base de Salvament Marítim
Una altra de les actuacions que depèn de l’aprovació del pressupost estatal és la contractació d’una “empresa per destruir les embarcacions” provinents de la migració irregular i que actualment són més d’una trentena que s’amunteguen a la planta de Transferència des Cap.
Així mateix, Guasch ha afirmat que “està damunt la taula” instal·lar un radar SIVE (Sistema Integrat de Vigilància Exterior) al far de la Mola, amb la finalitat de “donar cobertura al sud de les Illes Balears”, tal com havia demanat fa poques setmanes el Consell. Aquest dispositiu, que podria ser una realitat a finals de 2024 o principis de 2025, no només s’empraria per “salvar vides” de les barques de la migració, sinó per prevenir l’espoli dels jaciments arqueològics submarins.
El que pareix que no serà una realitat és la instal·lació d’una base de la Guàrdia Civil de la Mar a Formentera, una demanda que des de la nostra illa s’ha fet reiteradament els darrers anys. En el seu lloc, la directora insular ha explicat que està previst crear un espai per acollir els agents d’aquest cos a sa Coma, a Eivissa, que podrien tenir la base operativa amb les embarcacions al port de Vila o en algun altre punt de l’illa veïna.
D’altra banda, la formenterera ha preferit no pronunciar-se sobre si és necessari que Formentera tengui una base de Salvament Marítim a la Savina, una reclamació que ha fet unànimement el Ple insular, però ha apuntat que té una cita acordada per abordar aquest assumpte amb Joan Torres, capità de la Marina Mercant que, des de fa anys, demanda aquest recurs pel port de la nostra illa.
Finalment, Guasch ha anunciat que està treballant en l’aplicació a Formentera durant aquesta legislatura del protocol “l’administració a prop teu” pel qual gestions que actualment s’han de portar a terme a Eivissa, es podrien fer a la nostra illa amb atenció presencial, com per exemple, expedició de passaport, tràmits de la DGT (trànsit), Agència Tributària o Seguretat Social, entre altres. A més, ha recordat que actualment, “una vegada al mes venen” presencialment alguns serveis, com l’expedició del DNI, gestions d’estrangeria i certificats digitals.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.