TOP
Daisee Aguilera a Ràdio Illa.

El projecte ‘Smilo’, una oportunitat per a Formentera

Amb Daisee Aguilera, CEO de la consultoria ambiental Whitesand Solutions, hem parlat de la Fundació Smilo, que finança projectes de conservació a illes de tot el món que són de menys de 150 km² i on Formentera hi encaixa.

La Fundació te l’objectiu d’analitzar com es gestionen els residus, però també l’energia, l’aigua i com es conserva la biodiversitat.

Així, dona suport a la gestió integrada dels territoris insulars i premia les dinàmiques locals positives i les pràctiques sostenibles. Actualment, 20 illes estan implicades en aquest procés d’etiquetatge. SMILO ofereix suport addicional a través del Fons de les Illes, que finança operacions concretes i sostenibles sobre el terreny.

Daisee Aguilera ens explica com Smilo pot fer possibles projectes interessants per a la nostra illa si es compta amb voluntat política i la col·laboració del Consell i l’Autoritat Portuària de Balears.

El projecte
Es calcula que unes 180.000 illes s’estenen arreu del món, i aproximadament el 50% d’aquestes tenen una superfície inferior a 150 km². La importància d’aquests entorns únics és reconeguda a tot el món: tot i que representen només el 5% de la superfície terrestre, les illes acullen el 20% de les plantes i vertebrats terrestres, i 600 milions de persones depenen dels serveis dels ecosistemes insulars per obtenir aigua, menjar, refugi, medicaments, etc. i els recursos necessaris per a la seva vida diària.

Diverses amenaces derivades dels canvis globals posen en perill el seu patrimoni natural, cultural, econòmic i social, com ara; contaminació (residus i aigua), invasions biològiques, el canvi climàtic i, sobretot, a causa del desenvolupament de la terra, la destrucció d’hàbitats i paisatges.

Tot i que els problemes de gestió sostenible dels recursos (abastament d’aigua potable i tractament d’aigües residuals, accés a fonts d’energia renovables, gestió de residus, protecció de la biodiversitat i agrobiodiversitat local) i la millora del valor del patrimoni (natural, paisatgístic i cultural) no són específics de les illes, aquests problemes hi són especialment aguts: l’aïllament, la raresa dels recursos, l’espai limitat, la manca de tecnologies disponibles localment, és a dir, el seu “caràcter insular” generalment redueix el seu ventall de solucions.

Per tant, les illes petites compartim una sèrie de problemes, que després condueixen a solucions compartides.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES