El Sistema de Retorn d’Envasos no s’implantarà a Formentera
“El Govern de les Illes Balears considera que Formentera no és una zona representativa per a aplicar la prova pilot i, en un principi, volen buscar una altra zona que sí que sigui més representativa d’això”. Aquesta ha estat la resposta de la consellera de la consellera de Mobilitat i Gestió Ambiental Verònica Castelló a la pregunta formulada durant el ple de febrer per la consellera Ana Juan, del PSOE, que demanava si “l’equip de govern actual està disposat a continuar amb el projecte del Sistema de Dipòsit Devolució i Retorn d’Envasos (SDDR) o ja ha renunciat a ell”.
Es posa, així, el que sembla gairebé un punt i final a un projecte que l’anterior executiu autonòmic pretenia implantar a la nostra illa abans de l’inici de la temporada turística 2023, però que amb el canvi de color polític tant al govern balear com al Consell de Formentera després de les eleccions del passat 28 de maig, sembla haver quedat en via morta.
Oposició inicial de l’empresariat
Cal recordar que la implantació de l’SDDR a Formentera no havia estat exempta de polèmica, ja que en un principi, la Petita i Mitjana Empresa de Formentera (PIMEF) va manifestar el seu desacord amb relació a la implantació de la prova pilot del sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos de begudes a la nostra illa.
Posteriorment, però, el comerç formenterer acabaria donant el vistiplau a la prova pilot després que tant Govern com Consell insular es comprometessin a què el projecte no tingués costos per als establiments, finançant una part del mateix des de l’executiu autonòmic i la part que implicava adaptació informàtica dels comerços es finançaria a través dels fons Next Generation destinats a organitzacions empresarials i a les PIMES.
Des del Consell es va garantir també que hi hauria bonificacions a les taxes d’escombraries per als comerços si el projecte tirava endavant.
Percentatges de recuperació del 80-90%
El sistema SDDR, que comptava amb el suport d’una quarantena d’entitats d’àmbit balear, estatal i europeu per a la seva implantació a Formentera, consisteix a associar un valor econòmic a cada envàs de beguda per tal d’incentivar que aquest sigui retornat pel consumidor evitant l’abandonament de llaunes, ampolles i brics, així com incrementant els nivells efectius de recollida selectiva i reciclatge, que passarien del 25% del sistema actual, a percentatges de recuperació del 80-90%.
Actualment paralitzat
Tant la llei balear de residus i sòls contaminats com la llei estatal de residus apostaven per la implantació d’aquest sistema dos anys enrere.
De fet, a mitjan març de l’any passat, es va dur a terme a la nostra illa una acció demostrativa del Sistema de Retorn d’Envasos (SDDR) organitzada per l’entitat Rezero i s’havia decidit iniciar a aplicar la prova pilot, que duraria d’un a dos anys, en finalitzar la temporada turística.
Aquesta prova pilot comptava amb una partida pressupostària de mig milió que aportava el fons de l’impost de turisme sostenible (ITS) i l’objectiu principal era mostrar la viabilitat del sistema i implantar-lo a la resta d’illes.
Però després dels canvis polítics experimentats l’any passat a les administracions autonòmica i insular, el projecte “va quedar paralitzat i, de moment, el Govern balear està valorant allò que s’havia deixat, com es reprèn i com es continua” ha assenyalat la consellera Castelló, tot i que a priori no serà a Formentera.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.