El temporal arrossega i genera desperfectes a les barques amarrades a l’estany
Diverses embarcacions que estaven fondejades a l’estany des Peix (una dotzena, segons informen fonts del Consell a les 12 h de divendres) han estat arrossegades fins a la riba de la platja per l’acció dels forts vents de Llebeig (sud-oest) que al llarg de la tarda de dijous i la matinada de divendres han bufat amb puntes de fins a 90 km/h, segons l’estació meteorològica de Balears Meteo de la Savina. A més, el temporal també ha afectat els pantalans de l’estany, amb capacitat per a 78 places. Divendres al matí s’han detectat danys en bona part de les barques amarrades, que han repicat les unes contra les altres al llarg de les darreres hores, i fins i tot una d’elles s’ha enfonsat.
Des del Consell s’ha informat que s’estan mobilitzant els recursos a l’abast per minimitzar els danys a les embarcacions, amb personal del sistema regulat de fondeig, de l’àrea de Gestió Mediambiental i del cos de Bombers actuant a l’estany. La institució també ha indicat que ja s’han retirat algunes embarcacions amb grua i que quan s’hagi aconseguit reduir al màxim els danys, s’estudiarà “la forma d’ajudar els afectats, comprovar el que ha fallat i demanar responsabilitats a qui correspongui”. A l’estany també s’hi han desplaçat el president del Consell, Llorenç Córdoba, el vicepresident segon, Javi Serra, i el conseller de Seguretat Ciutadana, Óscar Portas.
Tac químic
Tres fonts expertes en nàutica han confirmat a Ràdio Illa que les embarcacions que han set arrossegades pel temporal estaven amarrades en fondejos de baix impacte amb tac químic.
Segons exposà en el Ple de juny de 2022 el llavors conseller insular de Medi Ambient, Antoni Tur, dels 207 fondejos de baix impacte de l’estany, no tots són del tipus Manta Ray, (varetes metàl·liques que han de penetrar entre 230 i 240 cm en el fons), que eren els previstos en un primer moment. De fet, en una vuitantena de fondejos, aquestes varetes no es pogueren muntar per la presència de roca superficial que no s’havia detectat en les inspeccions inicials del projecte. Per aquest motiu, s’optà, segons relatà Tur, per fer servir un tac químic i practicar “una perforació amb una broca a la roca” per instal·lar-hi “una resina especial” on clavar l’àncora que subjecta l’embarcació. Serien aquests darrers fondejos els que haurien cedit a l’acció del temporal.
Alerta taronja i port tancat
L’AEMET manté l’alerta taronja (risc important) per fenòmens costaners i per forts vents fins divendres. En el cas dels vents, la previsió és de ratxes màximes de 90 km/h amb vent del sud-oest (Llebeig) girant a oest (Ponent). En els punts més exposats, com els caps, l’agència estatal de meteorologia indica que es poden superar els 110 km/h. En aquest capítol, l’alerta es manté fins a les 3 h de la matinada de divendres.
Quant als fenòmens costaners, l’AEMET preveu vents de Llebeig de força 7 a 8 (entre 55 i 70 km/h) amb onades de 3 a 5 metres. Així mateix, l’agència manté l’alerta taronja fins demà divendres a les 15 h.
A més, la connectivitat marítima entre els ports pitiüsos està interrompuda des de poc després de les 16 h, per mor del mal temps, segons ha informat l’Autoritat Portuària de Balears (APB).
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.