TOP
Traçat del tercer cable.

El tercer cable elèctric comença a funcionar i la turbina quedarà només per a emergències

Red Eléctrica ha posat en servei amb èxit el nou enllaç submarí entre Eivissa i Formentera sis mesos abans de la data prevista, segons informa en nota de premsa. La nova interconnexió està operativa des d’ahir dijous a les 17.20 h, garantint el subministrament durant tot l’any en òptimes condicions de seguretat i qualitat a Formentera.
D’aquesta manera, destaquen des de Red Eléctrica, es minimitzen les necessitats de funcionament de la generació local (amb la turbina i els grups electrògens de la subestació des Ca Marí), es redueixen els costos per al sistema i s’afavoreix la transició energètica mitjançant la reducció equivalent d’emissions de CO₂.

Sillenci de la turbina i dels grups electrògens
Els veïns de la subestació des Ca Marí, que des de fa 21 anys han suportat les molèsties de la generació elèctrica local, han explicat a Ràdio Illa que ahir a la tarda, coincidint amb la posada en marxa del nou cable, ja no van sentir la remor i els fums de la turbina. Durant el mes de maig, com en els estius dels últims anys, aquesta obsoleta instal·lació alimentada amb dièsel, ha funcionat cada dia, des de les 18.30 h fins a les 22 h.
Des de la conselleria balear de Transició Energètica han confirmat a Ràdio Illa que, si no hi ha cap anomalia, el subministrament elèctric de Formentera d’ara endavant es farà amb la interconnexió submarina, prescindint de la turbina. Des d’Endesa han confirmat a Ràdio Illa que la turbina quedarà només per a casos d’emergència.
D’altra banda, la conselleria de Transició Energètica ha comunicat que per mor de la posada en marxa del tercer cable, enguany no està previst instal·lar els grups electrògens amb els quals durant els darrers anys s’ha complementat, a partir del 15 de maig i fins a l’octubre, la generació local a la subestació des Ca Marí i que també suposaven un significatiu empitjorament de la qualitat de vida dels residents.

96 milions d’euros i 21 mesos de feines
El desenvolupament d’aquesta infraestructura, que ha suposat una inversió de 96 milions d’euros, s’ha realitzat en un temps de 21 mesos.
L’execució del projecte de la nova interconnexió entre les Pitiüses ha consistit en l’ampliació de la subestació existent de Torrent 132 kV (kilovolts), a Santa Eulària, la construcció d’una nova subestació a Formentera de 132 kV i el desplegament terrestre (5,2 km a Eivissa i 4,8 km a Formentera) i submarí (27,1 km) del nou enllaç, que ja uneix elèctricament les illes.

Excedent de fibra òptica
Es tracta d’un enllaç tripolar de corrent altern en dos circuits de 132 kV, amb capacitat de transport de 53 MVA (megavoltamperis) cadascun, que incorpora fibra òptica per a l’adequada tele gestió i operació en temps real de la infraestructura. A més, l’excedent de fibra es posa a disposició de tercers operadors de telecomunicacions per a la millora de la connectivitat de les illes, labor duta a terme per Reintel, empresa de Redeia que opera com a proveïdor neutral d’infraestructures de telecomunicacions.
L’arribada de l’enllaç a la costa, i la connexió amb la part terrestre, s’ha dut a terme mitjançant la tècnica de perforació horitzontal dirigida, que permet executar una canalització subterrània que evita els obstacles del terreny i garanteix la mínima repercussió ambiental, salvaguardant les praderies de posidònia oceànica i altres fanerògames.

Les Balears, integrades en el sistema elèctric europeu
En l’actualitat, la connexió elèctrica de totes les illes de l’arxipèlag balear entre si almenys un enllaç elèctric submarí a 132 kV, conformen un únic sistema elèctric i, al seu torn, la de les Illes Balears amb tot el sistema elèctric peninsular i europeu a través de l’enllaç amb la Península (Mallorca-Sagunt) doten les Illes d’uns índexs de qualitat i seguretat de servei equiparables a qualsevol país centreeuropeu. A més, aquesta interconnexió entre les Illes i la Península suposa un estalvi per al conjunt del sistema elèctric de l’ordre de 100 milions d’euros anuals i una reducció anual de 500.000 tones d’emissions de CO₂.
Amb el desenvolupament de les infraestructures contemplades a la planificació elèctrica vigent, i específicament el reforç de la interconnexió elèctrica amb la Península pel nord de l’illa de Mallorca, es més que duplicaran els beneficis actuals, aconseguint una reducció de costos anuals addicional d’aproximadament 149 milions d’euros i una reducció addicional d’emissions de 905 kT/any a les Illes Balears derivades d’una presència d’energies renovables més gran, la definitiva desaparició del mix elèctric balear del carbó – així com dels gasoils -, i, també, per l’efectiva reducció del funcionament de la generació tèrmica basada en gas.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES