TOP
Cranc blau capturat a Formentera.

El voraç cranc blau arriba a Formentera

Almenys des d’aquest estiu s’han observat a la nostra illa exemplars de cranc blau (Callinectes sapidus). Es pot trobar aquest crustaci a l’estany des Peix, però també en altres parts del litoral arenós, ja que viu mig enterrat prop de la vora, en una profunditat entre 40 centímetres i dos metres. Es tracta d’una espècie al·lòctona que no és considerada invasora perquè encara no s’han documentat danys en espècies autòctones. També té presència al Delta de l’Ebre, la costa llevantina de la Península i des de fa uns mesos, a Eivissa.

Cranc blau capturat a Formentera.

Molt bon nedador
L’oceanògrafa del Centre de Recuperació d’Espècies Marines de Sant Antoni, Verònica Núñez, assenyala que aquest crustaci “sorprèn per la seva velocitat nedant i per la seva agressivitat”, a més de ser capaç d’adaptar-se a tota mena d’ecosistemes aquàtics, ja que es desenvolupa bé tant en aigua dolça com en aigua salada. És un omnívor voraç que pot arribar a pesar 1,5 quilos i que menja algues i mol·lusc com cloïsses, musclos o navalles i també pot ingerir peixos i pops, tal com s’ha descrit a la costa valenciana. Núñez ha indicat que s’està “estudiant el contingut estomacal dels exemplars recollits a Eivissa per esbrinar què mengen” els crancs blaus en l’hàbitat pitiús. Això sí, encara és una incògnita saber com aquest crustaci ha arribat a les nostres costes. L’oceanògrafa indica que “pot haver arribat nedant” o també “un exemplar ha arribat surant fins a les Pitiüses surant sobre una bossa de plàstic” o algun altre element contaminant.

Prohibida la pesca recreativa
Als Estats Units aquest crustaci és un aliment molt apreciat. Al Delta de l’Ebre la Generalitat ha optat per autoritzar la intensificació de la seva pesca comercial per contenir l’expansió del cranc blau. A Formentera els pescadors recreatius tenen prohibida la captura del cranc blau, com succeeix amb la resta de marisc. L’aprofitament d’aquest cranc només el poden realitzar els marisquers i pescadors professionals, que han de demanar la corresponent llicència al Govern balear.

Compartir

Comentaris (1)

  • Anònim

    Al Delta del Ebre, si es considera nuna plaga, donat que esta menjan musclos,cloissesostrons i d’altres especies perjudican molt a les explotacions d’aquests i del Ecosistema, encara no entenc perque está prohibit la captura a particulars ni quin s interessos hi han al derrera, una femella posa fins a 1 mil.lio de ous, aixó si fa un arros excelent

Deixa una resposta

PROGRAMES