Els mesuradors de contaminació de la Savina són menys precisos que els del Govern
El cap de Qualitat, Medi Ambient, Innovació i RSC de l’Autoritat Portuària de Balears, Jorge Martín, ha explicat a Ràdio Illa que els tres nanosensors que s’han instal·lat recentment a la Savina per mesurar la qualitat de l’aire no aporten dades tan “exactes”, ni tenen un “cost tan alt”, com les estacions convencionals regulades per llei, que el Govern balear ha desplegat a la resta d’illes i que té previst implementar, de forma alternativa, a Sant Francesc i Sant Ferran. En aquest sentit cal recordar que el Govern balear no instal·larà estacions convencionals per mesurar la contaminació a la Savina, malgrat que en el port de Formentera es van registrar, entre gener i maig de 2018, els índexs més alts de diòxid de nitrogen de les Balears. Escoltau l’entrevista completa a Jorge Martín:
Precisió del 70%
En relació amb la precisió dels nanosensors instal·lats en els cinc ports d’interès general de les Balears, el cap de Medi Ambient de l’APB ha indicat que en el plec de condicions per adquirir aquests dispositius s’exigia un nivell mínim de correlació respecte a les estacions convencionals del 70% en detecció de diòxid de nitrogen, del 85% en ozó i del 70% en sofre.
Martín ha explicat que “més que el valor quantitatiu, el que interessa és el valor qualitatiu, per creuar les dades amb les de trànsit marítim” i observar si es dispara la contaminació quan hi ha més sortides de vaixells.
Dades descartades per Ecologistas en Acción
D’altra banda, Martín ha afirmat que no es tornaran a produir els problemes detectats per Ecologistas en Acción pel que fa als nanosensors instal·lats al port de Palma i que són idèntics als tres que hi ha a la Savina. En l’informe de la Qualitat de l’Aire de 2018 d’Ecologistas en Acción, es descartaren els mesuraments de gasos del port de Palma perquè no s’havien “subministrat en condicions normalitzades de pressió i temperatura”, de manera que no havien “pogut comparar-se amb els estàndards legals i sanitaris”. En aquest sentit, el tècnic de l’APB assegura que s’han modificat les unitats de mesurament, amb la qual cosa les dades ja seran vàlides.
Recordam que els tres nanosensors que l’APB ha instal·lat a la Savina es poden consultar en temps real. Un es troba al moll de pescadors, un altre davant de la Confraria de Pescadors i el darrer en l’entramat urbà de la localitat portuària, devora del parc infantil de la plaça Illes Pitiüses. La implementació d’aquesta tecnologia als ports de les Balears s’ha fet seguint l’informe tècnic elaborat el setembre de 2016 pel Grup de Treball Smart Destination de la UIB.
Repercussions polítiques
La diputada per Formentera, Sílvia Tur, ha assenyalat que el Govern és qui té les competències per fer els mesuraments de la qualitat de l’aire i qui ha d’establir els mecanismes per obtenir aquestes dades de forma continuada durant tot l’any, especialment ara que s’han fet públiques els “preocupants” índexs de contaminació de 2018. En aquest sentit, Tur indica que preguntarà al Govern balear si les dades de l’APB són “homologables” i si l’executiu es pot fer responsable de les dades dels nanosensors. En cas contrari, assegura la diputada, el Govern haurà d’establir els seus propis mecanismes per obtenir aquestes dades.
D’altra banda, Sa Unió presentà en el Ple del Consell de Formentera del mes de setembre una proposició “per instar que s’instal·li una estació de mesurament de la qualitat de l’aire ambiental al port de la Savina, i que aquesta sigui fixa per poder monitorar durant tot l’any de manera correcta els nivells de contaminació de la zona”, una proposta que fou rebutjada amb els vots en contra de l’equip de Govern insular.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.