En Jaume, el formenterer que va salvar la raça pitiüsa de porc negre
En Jaume Yern, de can Jaume Sala, as Cap, va adonar-se’n el 2000 que el mascle i la femella de porc negre que tenia a casa eren els dos últims exemplars que quedaven d’aquesta espècie a les Pitiüses. Llavors es va arremangar la camisa i va començar pel seu compte a fer-los criar. Enguany en té 19, i és l’únic criador de l’illa. Però és a Eivissa, on el porc negre de Formentera i Eivissa (“així, amb Formentera davant”, subratlla en Jaume), on aquesta espècia de gorrí ha crescut més, amb números d’animals sacrificats que augmenten any rere any. De fet, el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació del Govern d’Espanya, està a punt de reconèixer l’espècie com a raça autòctona de les Pitiüses.
En Jaume va rebre un homenatge ara fa uns dies per part de la Federació Pitiüsa de Races Autòctones (FEPIRA), i avui hi hem volgut xerrar. Explica que per a ell, el porc negre és només una afició (una afició cara, per cert), i que només hi dedica el seu temps per la passió que sent per l’animal, i per la sobrassada i la carn torrada exquisida que n’obté, per a ell, la seva família i amics.
Podeu escoltar l’entrevista sencera aquí:
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.