Finalitzat el tractament aeri de la processionària: ruixada la totalitat de la superfície de pinar a Formentera (5.800 ha)
La Direcció General de Medi Natural i Gestió Forestal, per mitjà del Servei de Sanitat Forestal, que depèn de la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, ha finalitzat amb èxit el tractament aeri contra la processionària del pi a les Pitiüses el 2024. D’aquesta manera, el tractament aplicat a Formentera s’ha fet sobre un total de 5.783,91 ha, a doble passada (2.882,76 ha + 2.901,15 ha), la totalitat de la superfície de pinar a la nostra illa segons informa el Govern Balear. Pel que fa a Eivissa s’han tractat un total de 36.236,49 ha, també a doble passada (18.122,22 ha + 18.114,27 ha).
Així, s’ha actuat sobre les masses forestals dels municipis més afectats per la presència d’aquest insecte a Eivissa. Per altra banda, a Formentera, com dèiem, s’ha tractat tota la superfície de pinar de l’illa. Cal recordar que el darrer any en què es va fer tractament aeri a Formentera va ser el 2021. Amb tot, fins a l’any 2028, el Govern ha aprovat destinar més d’11 milions d’euros (11.177.903,58 euros) a les Pitiüses per combatre la processionària del pi.
La polvorització aèria s’ha fet utilitzant dos helicòpters i un avió, equipats amb dues perxes acoblades amb cinc i tres atomitzadors, respectivament, per aplicar la tècnica d’ultra baix volum (ULV), que consisteix en l’aplicació de microgotes sobre les masses forestals afectades. S’ha utilitzat un producte fitosanitari biològic de matèria activa: el Bacillus thuringiensis varietat kurstaki. Es tracta d’un bacteri que es troba de manera natural en el sòl i en les plantes i es degrada ràpidament per efecte de la llum ultraviolada; no afecta les abelles i està autoritzat per emprar en agricultura ecològica.
Cal recalcar que aquest producte es troba registrat al Registre Oficial de Productes Fitosanitaris del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. En aquest sentit, està totalment autoritzat per aplicar sobre cultius forestals i per la processionària del pi. A més, aquesta matèria activa està inclosa en la llista comunitària, Annex I de la Directiva 2008/113/CE de la Comissió de 8 de desembre de 2008, com substància acceptada i inclosa fins al 30/04/2019. Posteriorment, mitjançant el Reglament d’Execució (UE) núm. 2023/998 i 2023/1021 està prorrogada fins al 30/06/2038.
Així mateix, a Eivissa, una altra actuació que s’està executant és el tractament terrestre. En la primera passada s’han fet 20 ha. Aquesta és una actuació complementària del tractament aeri que es fa als camins, vials i als voltants de zones d’accessibilitat per un vehicle rodat.
Quant a la instal·lació de trampes per la captura massiva de l’insecte, durant l’estiu de 2024 s’han col·locat a Eivissa, 8.180 trampes G encebades amb una feromona específica per capturar mascles de processionària. Aquestes trampes duen una tapa per evitar l’entrada de fauna no diana (sargantanes). Les captures registrades en 8.000 trampes instal·lades (dades provisionals) durant les tres revisions fetes ha estat de 32.206 mascles de papallones de processionària del pi. Pel que fa a Formentera, s’han col·locat 1.132 trampes de les mateixes característiques. Les captures registrades durant les tres revisions fetes ha estat de 8.104 mascles de papallones.
Durant els mesos de gener, febrer i març es continuarà amb la lluita integral i es procedirà a l’eliminació de les bosses que fan les erugues per protegir-se del fred. Per a més informació es pot consultar la web sanitaforetal.caib.es.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.