Formentera commemora el Dia del record amb teatre sobre la Guerra Civil i la repressió franquista
El Govern commemorarà aquest dissabte, 29 d’octubre, el Dia del Record amb la programació d’un cicle mensual de 19 funcions sobre la Guerra Civil i la repressió franquista a les quatre illes.
Així, durant un mes, set peces teatrals sobre la Guerra Civil, la postguerra o la repressió franquista, a càrrec de set companyies locals, giraran per diferents espais de Formentera, Eivissa, Menorca i Mallorca, fins a completar un total de 19 funcions.
En el cas de Formentera, hi ha tres funcions programades; per a aquest dissabte a la Sala de Cultura Cinema, a les 19 h, amb l’obra Fragments a Mallorca durant la Guerra Civil; el diumenge 13 de novembre al Jardí de Ses Eres, a les 12 del migdia, amb l’escenificació d’Exercicis de memòria, i el dilluns 28 de novembre, a les 20 h a la Casa del Poble de la Mola, amb l’obra Amarg.
Totes les funcions són de franc. Sols cal que us descarregueu les invitacions a través del portal web Ticketib.com.
FRAGMENTS A MALLORCA DURANT LA GUERRA CIVIL, de L’Alicorn Teatre
Fragments és un text dramàtic construït amb petites parts d’un discurs narratiu: la memòria de la Guerra Civil a través dels relats d’unes dones ferides. El text està constituït per una successió de relats independents un de l’altre, units pel sentiment tràgic. Cada personatge monopolitza el discurs per contar uns succeïts dels quals en fou protagonista.
Gabriel Janer Manila va enregistrar aquestes veus entre 1973 i 1978. Eren les veus d’unes dones marcades pel dolor de la guerra: feia quasi quaranta anys que havia acabat i persistien els records de les ferides. Havien suportat la misèria de conviure amb els vencedors, aquells que havien assassinat els seus homes: el pare, el germà, el fill, el marit, l’amant… No gosaven parlar-ne. Tenien por. Les històries que expliquen només podien contar-se en secret, a mitja veu, quasi en silenci. Aquell silenci de pedra que els varen imposar.
EXERCICIS DE MEMÒRIA, d’El Somni Produccions
És una proposta escènica de petit format, pensada per ser representada en actes commemoratius relacionats amb la memòria històrica per honorar les persones represaliades durant la Guerra Civil i la postguerra a les Illes, que centra la mirada en les dones que els varen sobreviure: companyes, germanes, filles i netes que han lluitat i continuen lluitant per la dignitat i la memòria dels seus éssers estimats.
Totes les dones que apareixen en Exercicis de memòria tenen en comú el mateix batec: rompre el silenci imposat i convertir el dolor en lluita. Per a totes, l’amor és el motor. El desig de tornar a abraçar allò que queda del pare, germà, padrí o company, saber on és, tornar-lo a enterrar, destapar la veritat.
Aquest text està dedicat a elles, a totes les dones que continuen buscant, a totes les dones que han decidit trencar amb l’herència del silenci: dones que estimem, dones valentes, dones de llum.
AMARG, d’Òrbita Produccions
La història narrada és la darrera nit de Federico García Lorca a la terra, abans de ser afusellat per les seves idees «modernes». Però també la de totes les persones represaliades, perseguides o torturades per les seves creences i d’aquells avançats al seu temps que decidiren viure lliures i ho pagaren car.
Amarg és l’abans i el durant d’aquella nit. L’aproximació al mite, al poeta, al viatger, al dramaturg, a l’amic, a l’enamorat, i a tots els que escriuen, viuen i estimen amb passió.
És una obra amb noms i fets reals, personatges inventats, i contada per dones que fan d’homes: perquè ha sortit així i perquè, segurament, ha funcionat el subconscient que es rebel·la contra les normes establertes, com va fer Lorca, i com varen fer tants de valents i valentes.
Record i reivindicació dels valors democràtics i la lluita per la llibertat
El 29 d’octubre és, conforme a la Llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixement democràtics de les Illes Balears, la data simbòlica de record i reivindicació dels valors democràtics i la lluita per la llibertat, dins del dret a la reparació i al reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.