Formentera presenta vuit projectes per als fons europeus de recuperació
El Consell ha presentat un total de vuit projectes amb una inversió global de 8.921.430, 51 euros als Fons Europeus per a la Recuperació i Resiliència. Cal recordar que a l’Estat se li han assignat 140.000 milions d’euros, dels quals 72.750 milions es destinaran a transferències que han d’anar dirigides a projectes que han de pivotar sobre els eixos de la transició ecològica, la transició digital, la millora del capital humà, la cohesió social i territorial així com la igualtat.
El Govern balear és l’administració encarregada d’articular els millors projectes elegibles per aquests fons a la comunitat autònoma. Aquesta tasca es duu a terme de manera coordinada amb institucions i agents socials i econòmics, amb l’objectiu de poder presentar a l’Estat els projectes més adequats i així aconseguir que arribin el màxim de fons a les Illes Balears.
Projectes transversals
La presidenta del Consell de Formentera, Alejandra Ferrer, ha explicat que “en un moment de crisi com aquest és molt important poder aconseguir inversions europees, per això des del Consell hem presentat 8 projectes en què s’ha treballat de manera transversal des de diferents àrees”. “Els projectes van en consonància amb el nostre model d’illa sostenible; per a millorar el tractament de residus, regular els fondejos a tot el litoral de l’illa o potenciar els vehicles elèctrics dins el servei insular de transport, entre altres”, ha declarat.
Planta tractament de residus de construcció i demolició
Inversió prevista: 1.771.340,76 euros
Amb la construcció d’aquesta planta l’objectiu és aconseguir el cicle complet de reutilització de residus que provinguin de construcció i demolició, d’acord amb els principis de la Llei de sols i residus contaminants.
Aquesta planta es troba inclosa en la planificació del Pla Director Sectorial de Residus de l’illa de Formentera i a més assoleix els objectius de reutilització de residus que provinguin de la construcció i demolició. La reutilització de matèries primeres que provinguin del tractament dels residus també suposarà un retorn a la inversió.
Planta tractament de residus de matèria orgànica
Inversió prevista: 1.795.000 euros
Construcció d’una planta per al tractament dels residus de fracció orgànica a Formentera. Aquesta planta, inclosa en la planificació del Pla Director Sectorial de Residus de l’Illa, assoleix els objectius de cicle de reutilització dels residus orgànics i de separació del residu en origen. A més, augmenta la productivitat i impulsa la innovació, especialment mitjançant la transició digital i ecològica.
Projecte d’implantació de regulació de fondejos a tot el litoral de Formentera
Inversió prevista: 619.333,11 euros
L’objectiu és regular el fondeig a tot el litoral de l’illa de Formentera per aconseguir una protecció i regeneració de tot el litoral i conforme al pla de gestió integral Natura 2000. Aquest projecte també suposarà un retorn íntegre de la inversió mitjançant el lloguer o pagament per ús de les boies de fondeig regulat.
Soterrament de contenidors per a la recollida de matèria orgànica
Inversió prevista: 558.600 euros
Es cerca recollir selectivament la fracció de matèria orgànica generada a Formentera, tant d’origen domiciliari com d’establiments comercials, per a l’elaboració de compost orgànic pel seu ús a l’agricultura. Així es podrà realitzar compost de qualitat per enriquir les terres de cultiu pobres en nutrients de l’illa i reactivar el camp.
També es produirà una rendibilitat de la inversió mitjançant una reducció en el cost del transport a l’abocador de Ca na Putxa a Eivissa i contribuirà a allargar la seva vida útil.
Vehicles elèctrics pel servei insular de transport públic en autobús i instal·lacions de recàrrega
Inversió prevista: 1.500.000 euros
Adquisició de tres minibusos elèctrics per al servei insular de transport públic i construcció de les instal·lacions de recàrrega elèctrica associades. Amb aquest projecte es pretén garantir la mobilitat a tota la població, especialment a les persones amb rendes més baixes i amb risc d’exclusió social. El servei de transport públic serà gratuït per aquests col·lectius.
Digitalització del comerç a l’illa de Formentera
Inversió prevista: 560.000 euros
Creació d’una plataforma web, un mercat virtual de Formentera on estiguin representats tots els comerços de l’Illa, així com una passarel·la de pagament per a tots ells en les seves pròpies webs. Amb aquesta plataforma es pretén que els comerços locals puguin ampliar la seva capacitat de recuperació econòmica amb una previsible ampliació de les vendes i també la penetració dels productes de Formentera en altres mercats.
Pla de millora del nucli turístic des Pujols
Inversió prevista: 1.217.156,64 euros
Aquest projecte té com a objectiu millorar la imatge d’aquest nucli turístic i ajustar-lo a les expectatives del turisme que ens visita amb el fi de disminuir la percepció de massificació. La idea és impulsar una reforma integral que consisteix a alliberar de trànsit rodat l’interior del nucli i emprendre actuacions de substitució i modernització d’infraestructures hidràuliques existents, conversió en zona de vianants i embelliment dels carrers centrals del nucli.
També es produirà una millora substancial de centre per a reactivar-lo turística i comercialment. El resultat principal esperat és una millora de la sostenibilitat en la gestió de l’aigua, de la mobilitat i de la gestió de residus del nucli. També s’espera un canvi en el tàrget turístic, canviant d’un perfil actual de visitant jove i amb preferències per l’oci nocturn cap a un perfil de visitant més familiar i tranquil, més d’acord amb el tipus d’oferta que es pretén potenciar en tota l’illa.
Adquisició de la finca Can Tomàs com a espai públic d’interès cultural i ambiental
Inversió prevista: 900.000 euros
Adquisició d’una finca de 213.312 metres quadrats situada en sòl rústic protegit dins del Parc natural de ses Salines de Formentera i Eivissa sobre la qual existeixen béns arqueològics i etnològics rellevants del patrimoni cultural de Formentera per destinar-la a espai d’ús públic.
L’adquisició d’aquesta finca permetria que el jaciment arqueològic Ca na Costa, que ara es troba en un domini privat, passi a ser de titularitat pública, fet que revertiria de manera molt positiva en la posada en valor i la difusió d’aquest bé tan destacat del patrimoni arqueològic insular, tenint en compte que es tracta del sepulcre megalític més antic de les Illes Balears.
Així mateix, es desenvoluparia un programa per explicar, difondre i valorar el patrimoni arqueològic, etnològic i paisatgístic que existeix sobre la finca, així com les estratègies d’aprofitament del medi desenvolupades tradicionalment a l’illa.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.