Guasch (sobre eliminar els barrots del patrimoni): “Hem de ser atrevits i confiar en la ciutadania”
La consellera de Patrimoni i Política Lingüística, Raquel Guasch, ha repassat diversos temes d’interès de la seva cartera i a més, ha deixat entreveure que tornarà a presentar-se a la llista socialista de les eleccions de maig. Preguntada per si hi constarà, sense fer gaires voltes, ha respost: “Jo diria que sí”.
Pel que fa a l’eliminació de les tanques perimetrals de barrots a la capella de sa Tanca Vella, el castellum romà de can Blai i, en un futur, en el jaciment megalític des cap de Barbaria II, Guasch ha assenyalat que respon a la voluntat d’apropar aquests béns patrimonials a la ciutadania, per “obrir-los, entendre’ls i dignificar-los”. La consellera ha assenyalat que “no ens hem de quedar amb la vella concepció que salvar [el patrimoni] és tancar-lo i no fer-hi intervencions, és tot el contrari” i a tall d’exemple ha comentat que “a Roma o Pompeia els elements del patrimoni no estan tancats, els veus i els sents”. I ha afegit: “Hem de ser valents i atrevits i confiar en la ciutadania”.
Sobre la pròxima intervenció a la capella de sa Tanca Vella, Guasch ha recordat que el projecte per rehabilitar l’espai urbà on es troba, obra de l’arquitecte Marià Castelló, l’integra “en el seu entorn d’habitatges”, n’eliminarà els graons i suposarà una neteja dels “elements impropis” que envolten aquest temple del segle XIV. A més, amb aquesta remodelació, assegura que el nou espai fins i tot podrà servir d’escenari per a actes culturals de petit format enmig de Sant Francesc. La consellera ha precisat que demà divendres acaba el termini per presentar ofertes per executar el projecte de rehabilitació. Les obres tenen un termini d’execució de sis mesos i un pressupost d’uns 200.000 euros. D’altra banda, un dels monuments més destacables del patrimoni megalític de l’illa, el sepulcre de ca na Costa, continua amb el perímetre de barrots, tot i que, segons Guasch, caldria “fer-hi alguna intervenció (…) en els pròxims mesos o anys”.
Xarxa de museus
Així mateix, la titular de Patrimoni ha anunciat que el projecte de museografia i rehabilitació de l’edifici de can Ramon ja està enllestit i ara ha de ser valorat per la CTA (Comissió Tècnica Assessora). Posteriorment, caldrà licitar les obres, un tràmit que Guasch espera poder concloure a finals d’enguany. Cal recordar que la xarxa museística Formentera comprèn la finca de sa Senieta com a espai principal i seu del futur museu, la casa de Can Ramon, on es trobarà la col·lecció etnogràfica, i el solar de vora del Fossar Vell, on es construirà un edifici destinat a arxiu, laboratori, biblioteca i diferents activitats administratives.
Sobre Sa Senieta, Guasch ha recordat que el Consell està portant a terme “petites intervencions perquè la casa no es degradi”, com reparar esquerdes o humitats, a l’espera que el Govern balear redacti un projecte per aquesta construcció històrica de sa Raval. D’altra banda, l’única de les tres edificacions que s’ha de construir de nou i no rehabilitar, la del costat del Fossar Vell, no té un futur que es pugui dilucidar, segons exposa Guasch, que recorda que aquesta actuació està pendent de la Fundació del Museu, que està integrada pel Govern balear, Consell de Formentera i Sa Nostra, que desaparegué i es fusionà amb altres entitats financeres.
Varadors
D’altra banda, Guasch ha declarat que de cara “a la pròxima legislatura” s’ha de treballar en un “projecte global” amb relació als varadors de la costa de Formentera en què s’enllaci “medi ambient i patrimoni”. Actualment, els varadors són considerats per la Demarcació de Costes com una “obra abusiva” i no existeix cap títol habilitant que permeti el seu ús ni l’ocupació de litoral. Ara bé, al mateix temps, els varadors compten amb la protecció de la declaració de Bé d’Interès Cultural (BIC). En aquest sentit, Guasch espera que amb la transferència de les competències de Costes cap a l’administració autonòmica, prevista a partir del mes de juny, es puguin “agilitzar els tràmits i l’entesa” en aquest camp.
Es Campament
Un altre dels assumptes que la consellera espera abordar en la següent legislatura és la rehabilitació de la Colònia Penitenciària de Formentera, a la Savina, perquè esdevingui un “espai de memòria”. En aquest sentit, la titular de Patrimoni ha apuntat que “malgrat que físicament no s’hi vegi cap avanç” ja s’ha finalitzat “un projecte de posada en valor de l’espai i un cronograma” d’actuacions. El projecte contempla, “a grans traços”, que “la casa que ja hi ha construïda, que no forma part de la colònia, anomenada casa de les xarxes, sigui l’espai central de memòria i estigui rehabilitada. A part d’això, es farà un recorregut perquè els visitants vegin on estava la infraestructura des Campament”. A més, “tot això anirà acompanyat de tasques arqueològiques”.
Ara bé, Guasch ha explicat que l’inici de la intervenció ha d’esperar al fet que “es resolgui el problema urbanístic” vinculat a la unitat d’actuació que s’ha de desenvolupar just al costat, més enllà del mur rehabilitat des Campament. Quan aquesta construcció es porti a terme, un terreny que és propietat privada dins del recinte des Campament serà cedit al Consell i “llavors podrem fer la intervenció”, rebla Guasch.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.