TOP
Un a màquina per recuperar els envasos.

GxF aposta pel sistema de retorn d’envasos a Formentera

Gent per Formentera apunta en un comunicat que actualment a Formentera, segons les dades de l’any 2021, es reciclen un total del 30% dels residus que es generen per la suma de les fraccions d’envasos, vidre, paper i cartó. En aquest percentatge els envasos en representen sols un 7,56%.
Amb aquestes xifres, des de la formació insularista es considera que convé actuar amb els plàstics i envasos d’un sol ús: “Es necessita un revulsiu per assolir l’objectiu d’incrementar aquest volum de reciclatge. El revulsiu en qüestió té un nom, i és el que es coneix per les sigles SDDR o Sistema de Devolució i Retorn d’Envasos“.

Diagnosi en col·laboració amb Rezero
Des d’aquest partit es recorda que el Consell de Formentera va iniciar l’exploració d’aquesta via l’any 2012 de la mà de Rezero, Fundació de Prevenció de Residus i Consum Responsable, i que “d’aquells inicis ençà, s’ha fet una diagnosi de la generació de residus a la nostra illa i de les seves potencialitats a l’hora d’implementar un sistema com és el SDDR, que a la pràctica suposa el pagament d’un dipòsit en el moment de la compra de cada unitat de beguda envasada, i, com a contraprestació, preveu la seva devolució al consumidor quan l’envàs es retorna als dipòsits habilitats”.

Mitjana superior al 80% de la recuperació d’envasos en origen
Segons GxF, amb el nou sistema, que ja compta amb nombrosos referents d’èxit a Dinamarca, Alemanya, Suècia, Finlàndia i Noruega, “s’espera arribar a una mitjana superior al 80% de la recuperació d’envasos en origen, i, d’altra banda, generar una cadena de valor afegit al petit comerç de Formentera que, una volta més, podrà mostrar la seva capacitat d’adaptació i innovació amb l’ajut tècnic i econòmic del Consell i del Govern balear, participant d’un nou pla pilot que ens durà a liderar a tot l’Estat un projecte de gran rellevància ambiental”.

Des de Gent per Formentera, per tant, es dóna suport a la implantació del Sistema de Devolució i Retorn d’Envasos, “adaptat a la realitat de la nostra illa i que ha de comptar amb el total suport per part de les institucions cap al teixit comercial de Formentera i a la ciutadania per tal que sigui un èxit”.

Des d’aquesta formació ressalten que “Formentera té, una volta més, l’oportunitat, les eines, el finançament i la responsabilitat de seguir al capdavant en polítiques valentes de protecció ambiental per fer front al canvi climàtic, i també per donar curs a les demandes d’una ciutadania organitzada i compromesa que reclama accions transformadores als seus governants i que, amb el millor dels criteris, exigeix polítiques ambientals efectives d’aplicació a curt i mitjà termini amb l’objectiu de fer una millor gestió dels residus”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES