TOP
Una de les dues comportes que regulen el pas d’aigua a l’estany Pudent i als estanys de salinització. 7bts

“Hi ha gent a qui li molesta o no entén la funció de la comporta”

Fa dues setmanes, varen vandalitzar les comportes que connecten la mar i l’estany Pudent a l’altura de sa Séquia i varen obrir els canals, fet que va provocar l’entrada d’un gran volum d’aigua des del litoral cap a l’estany amb el consegüent perill per als nius i els pollets nascuts de les postes d’ous de les aus que niuen en zones pròximes a la riba de l’estany, que es podrien haver inundat i ofegat en augmentar el nivell de l’aigua d’aquesta zona d’aiguamolls.

Al De Far a Far hem parlat amb Núria Valverde, tècnica del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera, sobre la funció d’aquestes comportes, vitals per a garantir la supervivència de gran part de les cries de les aus aquàtiques que nien en aquest espai protegit.

Valverde ha assenyalat que les comportes no són l’única entrada d’aigua a l’estany Pudent, on també hi ha aportacions a través de brolls. En tot cas, les comportes serveixen per a controlar la inundació de les platgetes que hi ha al voltant de l’estany només durant els mesos de l’època de cria i segons les mides que es mesuren des de Salines de Formentera per veure a partir de quan el nivell pot comportar la inundació de les zones de cria i, a partir d’aquell moment, és quan es tanquen completament les comportes.

Efectes del canvi climàtic
La tècnica del Parc Natural també ha aclarit que a causa del canvi climàtic, l’època de cria s’ha estès. Abans era de març a juny i ara ja hi ha parelles amb comportament reproductor al mes de febrer i s’ha de contemplar el tancament de la comporta a partir de les minves de gener.

Així mateix, Valverde ha volgut diferenciar entre les instal·lacions salineres com les de Formentera i Eivissa, i altres tipus de zones d’aiguamolls on les aus tenen més opcions per a niuar com ara les albuferes o els deltes.

Vandalització per ignorància
Quant a la vandalització de les comportes, en aquesta ocasió s’ha pogut actuar a temps, ja que hi ha cert marge abans els efectes de la pujada del nivell de l’aigua es deixin notar a les zones de nidificació.

Valverde també ha estat crítica amb aquells que han malmès les comportes i creu que hi ha qui no entén la funció de les comportes i actua de manera irreflexiva amb el perill de perjudicar seriosament la fauna avícola silvestre que cria en aquest espai protegit.

Mortalitat de les llisses
En el tema de la mortalitat de les llisses, la tècnica ha apuntat que aquest és un fenomen excepcional i que es pot deure a diversos factors com ara que quedin atrapades a una zona amb poca aigua o amb una salinitat molt diferent d’on venen.

Salines de Formentera no té cap interès en tancar la comporta ja que el grau de salinitat és similar
Pel que fa als comentaris a xarxes sobre presumptes interessos de Salines de Formentera per tenir menys aigua i augmentar del grau de salinitat d’aquesta per a obtenir millor sal, Valverde ha explicat que no és pas així. De fet, el grau de salinitat no varia gaire entre tenir la comporta tancada o oberta i segons aquesta tècnica del parc, Salines de Formentera va posar la comporta per a garantir la nidificació i criança de les aus i poder compaginar l’extracció salinera amb la conservació de la zona.

Festes il·legals dins el Parc Natural
D’altra banda, i demanada per certs locals de “moda”, tant a sa Séquia com as Cavall d’en Borràs, que presumptament abusen del volum de música i de les festes a més de propiciar l’aparcament il·legal a zones protegides, Valverde ha demanat col·laboració a la ciutadania per a aturar aquests excessos.
També ha lamentat el canvi de model turístic que està experimentant formentera i que l’apropa al model de festa i descontrol que es pateix a Eivissa.

En aquest sentit, la tècnica del Parc Natural ha recordat que existeixen regulacions i prohibicions dins aquest espai natural d’especial protecció i ha destacat la importància d’actuar en el mateix moment que es produeixen les il·legalitats en locals que fan festes en un lloc on estan expressament prohibides i degudament sancionades si se’ls enxampa.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES