TOP
Instantània de la reunió. IP

IbizaPreservation estrena noves línies d’acció a Formentera

La Fundació per a la Conservació d’Eivissa i Formentera, IbizaPreservation, s’ha reunit aquesta setmana amb el president de Formentera, Llorenç Córdoba i amb la consellera de Gestió Ambiental, Verónica Castelló.

Durant la trobada, IbizaPreservation va expressar al nou executiu la seva intenció de reforçar la seva estratègia a Formentera, on la fundació espera poder estar cada volta més present. “Considerem prioritari augmentar exponencialment els nostres projectes ambientals a Formentera, on la nostra participació pot ser molt més significativa”, explica Inma Saranova, qui ha agraït al Consell la bona predisposició a l’hora de sumar esforços per a la millora de la situació ambiental de la Pitiüsa del sud.

Així, per al darrer trimestre d’enguany i per a l’any vinent, IbizaPreservation preveu treballar en sis línies diferents d’actuació que inclouen l’ampliació del seu projecte “Protegim Ses Sargantanes” a Formentera amb la creació d’un protocol d’erradicació primerenca de serps en aquesta illa que compta amb el suport de CaixaBank i Fundació Sa Nostra a través de la Convocatòria de Medi ambient 2023. “L’alta densitat de serps de ferradura que hi ha actualment a Eivissa, unida a l’elevat trànsit de passatgers i vehicles entre Eivissa i Formentera, suposa una amenaça molt important de translocació accidental entre les dues illes. De fet, ja s’han localitzat bastants exemplars als voltants del port de la Savina”, explica la directora de la fundació, qui assegura que “les conseqüències d’una possible naturalització de la colobra de ferradura per a la biodiversitat de Formentera, i especialment per a les seves poblacions de sargantana pitiüsa, serien nefastes, com estan sent a Eivissa en l’actualitat”.

A Formentera, amb el suport de CaixaBank i Fundació Sa Nostra, així com amb fons propis de la fundació, se cerca desenvolupar un procés de treball conjunt amb els diferents agents competents en la matèria, inclòs el Consell, per identificar protocols d’erradicació primerenca i de bioseguretat que impedeixin l’entrada de serps des del port de La Savina i la seva expansió a tota l’illa.

Per la seva banda, la coordinadora del projecte Plastic Free Eivissa i Formentera, Ayelén Alonso, va aprofitar la trobada per presentar les línies d’acció d’aquesta aliança formada per 12 entitats, entre elles IbizaPreservation, a l’illa i que inclouen la certificació de franc a empreses del sector HORECA amb la Certificació Plastic Free Balearics i la difusió de la Iniciativa Mundial de Turisme i Plàstics de Nacions Unides i l’Organització Mundial del Turisme, gràcies al suport de la banda britànica Depeche Mode. “Considerem que Formentera està en una posició ideal per a sumar-se com a destinació turística signatària a aquesta iniciativa que compta ja amb més de 100 membres i que permet a empreses, governs i altres agents del turisme liderar amb el seu exemple el canvi cap a l’economia circular dels plàstics. És una oportunitat per a posicionar l’illa com un destí sostenible, una cosa elemental de cara al futur del sector turístic pitiús. “, considera Alonso.
Precisament aquest diumenge, Plastic Free Formentera també participarà en les accions que es duran a terme en el marc de la jornada World Cleanup Day en una neteja de platja as Trucadors juntament amb Qué Celeste i altres organitzacions.

També Ayelén Alonso serà l’encarregada de dinamitzar el taller dirigit a la petita i mitjana empresa hotelera de Formentera que tindrà lloc a l’octubre i que s’emmarca d’una sèrie d’activitats que compten amb una subvenció del Govern Balear que cerquen eliminar la generació de residu plàstic de les pimes del sector HORECA propiciant l’enfortiment de les estratègies tècniques de les empreses integrants.

Així mateix, a més de continuar col·laborant amb Vellmari oferint beques per a joves en situació de vulnerabilitat perquè puguin gaudir del Dive Camp que es duu a terme a Formentera, IbizaPreservation durà a l’illa enguany, per primera vegada, una de les activitats del Fòrum Marí, del grup promotor del qual la fundació és part. Concretament, es tracta d’una activitat anomenada “Un oceà de cinema” en la qual, gràcies a la col·laboració del Consell Insular, podrà exhibir-se un documental a la Sala de Cultura Cinema.

“Totes aquestes activitats han estat molt ben rebudes per part del Consell i ja hem acordat establir una sèrie de reunions tècniques per a establir línies de col·laboració amb la màxima institució insular”, explica Inma Saranova, qui afegeix que “IbizaPreservation s’ha posat al servei del Consell i del seu departament de Gestió Ambiental per a poder ser d’ajuda en qualsevol camp en el qual la institució consideri que podem ser útils”.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES