Identificades 43 noves espècies d’invertebrats a les Reserves Naturals des Vedrà
Les Reserves Naturals des Vedrà, es Vedranell i els illots de Ponent han finalitzat la campanya de recompte d’invertebrats amb la identificació de 43 noves espècies. Les tasques de recerca han permès descobrir, per una banda, aquests insectes a l’espai natural protegit i, per l’altra, avaluar la varietat i salut de les que ja s’hi havien trobat.
Bioindicadors
Des de les Reserves expliquen que la insularitat i l’aïllament afavoreixen que els insectes hi visquin o hi cerquin refugi durant les migracions, com passa, per exemple, amb les papallones nocturnes. Cal remarcar que la seva presència serveix com a bioindicador de la salut de l’espai natural protegit, ja que pol·linitzen la flora dels illots i serveixen d’aliment a petites aus i rèptils.
Recerca de noves espècies
La campanya per investigar la fauna invertebrada de les Reserves Naturals es va dur a terme entre finals de 2019 i l’octubre de 2020, amb l’objectiu de donar continuïtat a les tasques iniciades per la biòloga Inmaculada Férriz Murillo entre els anys 2004 i 2008. Per fer-ho, el naturalista adscrit als espais naturals protegits de les Pitiüses va rebre una formació i s’ha establert un protocol de seguiment i estudi d’alguns dels grups d’insectes a les Reserves Naturals.
Per poder dur a terme aquestes tasques, s’han utilitzat diversos sistemes de recol·lecció, com mètodes de captura directa o trampes. El material recol·lectat es va identificar al laboratori i fou enviat a diversos especialistes en els casos on no es va poder realitzar aquesta identificació a l’espai.
Lepidòpters, dípters i himenòpters
Els resultats obtinguts fins al moment han permès identificar individus de lepidòpters – papallones, en gran part – de 20 famílies diferents. La presència d’aquest grup ha augmentat un 150% des del darrer recompte, passant a 127 espècies registrades. D’aquestes, 10 són especialment rellevants, ja que vuit són noves cites per a les Pitiüses i dues per a Balears (Selania leplastriana i Isturgia catalaunalis).
Pel que fa als dípters – com mosques o mosquits –, s’ha constatat un ordre molt divers i abundant. De les identificades, 19 espècies són noves cites per a les Pitiüses, i quatre d’elles ho són per a les Illes Balears.
Quant a himenòpters – abelles o formigues – se n’han identificat 16 espècies que encara no s’havien citat a l’espai natural protegit, cinc de les quals tampoc ho havien estat abans a l’arxipèlag.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.