TOP
Infografia de futurs habitatges residencials a Sant Ferran de ses Roques.

Juanjo Ferrer impulsarà mesures per prioritzar la població resident davant l’estrangera en la compra d’habitatge

El senador per Formentera i Eivissa, Juanjo Ferrer, s’ha reunit aquesta setmana amb Daniel Moya, representant del Sindicat d’Inquilines a Eivissa, per tal d’estudiar les mesures en les quals es pot continuar treballant per aportar solucions a la greu crisi residencial que pateixen les nostres illes.

Estrangers i segones residències
Una de les principals propostes plantejada pel Sindicat és la restricció de la compra d’habitatge per part d’estrangers, que a més a més solen adquirir-lo per a segones residències.
A les Balears, segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística, l’any passat el 40% d’operacions immobiliàries van ser amb estrangers. El senador va coincidir en el fet que “seria important que la població resident tingui prioritat a l’hora d’adquirir un habitatge”.

Modificació de la normativa europea
El plantejament que es faria seria exigir un temps mínim de residència per tal de poder comprar una casa o pis. En aquest moment la legislació europea no permet aquesta possibilitat, i per això seria necessari fer canvis en el marc legal.
Ferrer s’ha compromès a treballar des del Senat perquè el Govern de l’Estat impulsi aquesta modificació de la normativa europea, amb excepcions per a les illes motivades per l’emergència de l’habitatge.

Fons d’inversió i nòmades digitals
El Sindicat d’Inquilines va mostrar també la seva preocupació per la compra d’immobles (normalment edificis sencers) per part dels fons d’inversió, que acaben expulsant els residents habituals i els lloguen a preus alts també habitualment a estrangers. Aquest fenomen s’està multiplicant a causa de l’atractiu que tenen les illes pels anomenats ‘nòmades digitals’, que treballen en línia i venen a residir a les Pitiüses.

Moya i Ferrer a l’inici de la reunió.

“Trampes” amb els contractes de temporada
Un altre motiu de preocupació pels inquilins i les inquilines són les “trampes” que fan alguns propietaris amb els contractes de temporada, utilitzant aquesta figura de forma irregular per a lloguers de tot l’any, el què els permet apujar preus de forma indiscriminada i fer fora llogaters abans de 5 anys. El Sindicat va explicar que han actuat amb denúncies davant diversos casos i la Justícia els ha donat la raó.

Topalls als preus del lloguer
D’altra banda, es va parlar també de la necessitat d’aplicar topalls als preus del lloguer, tal com preveu la Llei d’Habitatge estatal, “mesures que ni el Govern del PP ni els ajuntaments governats per la dreta volen aplicar a Formentera ni a Eivissa, tot i ser una de les zones més tensades de l’Estat pel que fa a preus”, assenyalava el senador.

Mesures contra Desokupa
Finalment, el Sindicat d’Inquilines va demanar mesures contra l’organització Desokupa, que és bastant activa a Eivissa i coacciona a les persones perquè abandonin els immobles.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES