La CAEB demana que el pla pilot de devolució d’envasos de Formentera es faci “en llocs públics”
La presidenta de la Confederació d’Associacions Empresarials de Balears (CAEB), Carmen Planas, ha manifestat que el pla pilot del sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos que s’ha d’implantar a Formentera s’hauria de portar a terme “en llocs públics i no en establiments distribuïdors d’envasos, ja que l’objecte d’aquests no és ser gestors de residus”.
En un comunicat, l’organització presidida per Planas indica que “els distribuïdors d’envasos (…) en molts casos, no tenen espai als seus establiments per poder emmagatzemar els residus fins a la recollida, igual que no tenen personal que pugui escometre les funcions que haurien de dur-se a terme per a la implantació de la prova pilot d’aquest sistema”.
Tot i això, CAEB afirma que “sempre” ha “defensat” la implantació d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn d’envasos, ara bé, ha afegit que “des del punt de vista sanitari no considerem que emmagatzemar residus d’envasos juntament amb la venda de productes d’alimentació sigui convenient, just en un moment on per motius de pandèmia es necessita una asèpsia absoluta”.
Falta de consens, increment de preus i sancions
La patronal també ha criticat altres aspectes del pla pilot, com que la conselleria balear de Medi Ambient no ha avisat al sector i vulgui impulsar-lo sense haver-lo consensuat amb els distribuïdors d’envasos, com ara bars, restaurants, hotels o comerços, entre altres establiments. En aquest sentit, CAEB recorda que “a la Llei 8/2019, de 19 de febrer, de residus i sòls contaminats de Balears s’estableix la possibilitat de realitzar una prova pilot amb una durada mínima d’un any a l’illa de Formentera, no sense abans realitzar els estudis necessaris sobre la viabilitat i els aspectes que s’han de tenir en compte per a l’establiment d’un sistema de dipòsit, devolució i retorn i donar-ne a conèixer els resultats”.
L’entitat empresarial explica que en “la memòria per a la consulta prèvia es desprèn que es cobrarà un dipòsit en el moment de la compra del producte envasat, que serà recuperat pel consumidor quan es torni l’envàs”. Per a la patronal “això generaria un increment de cost dels productes envasats que caldria traslladar al consumidor”.
Així mateix, CAEB critica el règim sancionador previst: “Sent conscients que l’objecte dels distribuïdors d’envasos no és ser gestors de residus considerem inapropiat que s’estableixin sancions des de 9.001 euros fins als 300.000 euros en el cas d’oposar-se a realitzar la prova pilot”.
L’organització assegura que “el teixit empresarial balear està totalment conscienciat amb la circularitat i la sostenibilitat ambiental” tot i que matisa que “hem d’estar alineats amb la normativa estatal i europea, ja que altrament es genera una pèrdua de competitivitat”.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.