La II Taula de custòdia marina de Formentera acorda dissenyar un protocol interadministratiu de vigilància
Una trentena de persones ha participat, aquesta setmana, a la II Taula de custòdia marina del Pla de Gestió Xarxa Natura 2000 de Formentera. La trobada ha estat organitzada pel GEN-GOB amb la col·laboració de la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat, el Consell insular de Formentera, WWF i el suport de la Fundació Marilles.
El taller tenia com a objectiu treballar de forma conjunta les pròximes mesures a aplicar i compartir els avanços dels grups de feina. En aquest sentit, les principals mesures acordades han estat: el disseny d’un protocol de coordinació interadministrativa per millorar la vigilància d’aquests espais protegits; implicar el sector pesquer en la vigilància i seguiment de l’estat de conservació d’aquests espais; i dissenyar un sistema d’incentius per fomentar les bones pràctiques a la mar.
En la trobada, es va acordar també avançar en l’adhesió de les empreses turístiques que operen a la Xarxa Natura 2000 al Sistema de Reconeixement de la Sostenibilitat del Turisme de Natura (SRSTN), conjuntament amb tasques de capacitació a aquestes empreses. En aquest sentit, es va informar que el servei de Planificació al Medi Natural de la conselleria ja està treballant amb la Fundació Biodiversitat del Ministeri de Transició Ecològica per tal de posar en marxa un contracte per a l’adhesió dels espais i de les empreses al SRSTN i un altre per definir el protocol de coordinació interadministrativa i el sistema d’incentius. Ambdues mesures seran finançades pel projecte LIFE INTEMARES.
Aquest taller és una continuació de la I Taula de Custòdia Marina que es va celebrar a Formentera el 14 de novembre del 2022. La Taula és una experiència pionera de governança en els espais marins protegits de la Xarxa Natura 2000 que sorgeix com a conclusió del taller previ realitzat el setembre de 2018 durant la tramitació del Pla de gestió Natura 2000 de Formentera, en el qual representants de l’administració, sector científic, sector pesquer, entitats locals i ONG, valoraren les mesures de l’esborrany del pla de gestió i proposaren millores. El pla de gestió es va aprovar el maig del 2020 i la Taula de Custòdia Marina s’ha creat com a fòrum on decidir quines són les mesures prioritàries del pla de gestió a implantar i fer el seu seguiment de la seva execució.
A més, en la reunió es comptà amb la visita de la gerent del Grup d’acció local de pesca de Múrcia, GALPEMUR, que explicà la implicació del sector pesquer en el suport a la vigilància de les Reserves Marines de la Regió de Múrcia: Cabo de Palos-Islas Hormigas i Cabo Tiñoso.
La facilitació del taller l’aportà SOLDECOCOS, organització especialitzada en processos de participació i la Fundació Biodiversitat.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.