La passarel·la es rebaixarà aquesta setmana i a mitjà termini s’avaluarà una solució definitiva
Aquesta setmana es rebaixarà l’alçada de la passarel·la per accedir als pantalans de l’estany des Peix amb l’objectiu de reduir-ne l’impacte visual, segons han anunciat aquest migdia en roda de premsa la presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, el conseller de Medi Ambient, Antoni Tur, i el director de l’obra, Pablo Quesada, de conformitat amb la informació que avançà divendres Ràdio Illa.
La rebaixa de la passarel·la actual serà una solució provisional, perquè el Consell ha assenyalat que s’està treballant amb l’empresa encarregada del projecte, Tragsatec, i l’empresa instal·ladora de la passarel·la (Aister) en noves opcions com a possibles alternatives a la passarel·la actual. Unes solucions que arribaran “a mitjà termini” i que hauran de tenir el beneplàcit de les administracions implicades (Demarcació Gral. de Costes, Govern balear, Parc Natural, Xarxa Natura 2000 i Consell de Formentera), segons ha confirmat la cap de l’executiu insular.
El conseller de Medi Ambient ha destacat que la rebaixa d’alçada de la passarel·la actual es farà “sempre tenint en compte els criteris de seguretat” i que ha de quedar “integrada en l’entorn”. Tur ha precisat que aquestes feines no suposaran cap retard en la posada en marxa del servei de regulació del fondeig, de manera que la previsió continua sent que el mes vinent estigui enllestida la llista de les assignacions provisionals dels 285 llocs per amarrar les embarcacions.
Impacte “enorme”
“Som conscients que aquesta passarel·la té un impacte visual enorme” i això “no és assumible per a Formentera ni per a s’Estany”, ha assenyalat Ana Juan. La presidenta ha exposat que la passarel·la constava en el projecte bàsic presentat per la conselleria de Medi Ambient del Govern balear el 2018 i que compta amb el vistiplau de totes les administracions implicades en aquest indret natural.
Preguntada pel fet que no s’advertís l’impacte visual de la passarel·la fins al passat divendres, el dia en què fou instal·lada, la presidenta ha indicat que el projecte bàsic rebé el vistiplau “de totes les administracions competents” i que “òbviament l’impacte visual de la solució tècnica de la passarel·la no és acceptable”. El cap d’obra ha afegit que l’altura de les piles i la passarel·la actuals, que és la que està contemplada en el projecte bàsic, es va calcular en funció d’un hipotètic temporal i tenint en compte la “plenamar màxima, més l’alçada de l’onada”. Sobre el projecte executiu, que preveia una passarel·la flotant (no elevada) per accedir als pantalans, Quesada ha recordat: “El projecte executiu desenvolupat per Tragsatec plantejava pantalans flotants, una solució no viable tècnicament per falta de calat (…), per tant, el mateix projectista resolgué aquest inconvenient (…) amb la solució aprovada en el projecte bàsic”, és a dir, amb la passarel·la elevada.
En aquest sentit, des del Consell s’ha avançat que la nova solució que es proposi per unir els pantalans i la riba de l’estany comptarà prèviament amb una simulació gràfica per poder-ne apreciar l’impacte abans de l’execució.
Sobrecost dels canvis
Sobre l’hipotètic sobrecost que pot suposar la reforma provisional de la passarel·la actual més la nova solució que encara s’ha de suggerir per part de Tragsatec i Aister, des del Consell no s’ha informat de quina despesa podria suposar. Tur ha afirmat que “la solució [actual] és inassumible i el cost serà el necessari perquè quedi construïda com el que és, com un projecte que dóna solució a l’estany des Peix i que queda integrada a l’entorn”. Sobre qui assumirà aquesta despesa, Ana Juan ha agregat que “en aquest moment la màxima prioritat és rebaixar aquest impacte visual (…) i llavors veurem el cost que té i inclús valorarem quina manera tendrem per finançar aquest cost i veurem fins a on arriben les responsabilitats”.
Preguntada per les possibles dimissions o cessaments que es puguin despendre d’aquest assumpte, Ana Juan ha descartat aquesta possibilitat i ha declarat que “en aquest moment estam treballant per solucionar l’impacte visual de la passarel·la (…) i buscar una solució definitiva, que compleixi [la normativa], que agradi a la ciutadania i que sobretot estigui integrada a l’entorn natural i paisatgístic de l’estany des Peix”.
En nota de premsa posterior, el Consell ha informat que durant el procés d’instal·lació de pantalans i boies, s’han retirat prop de 400 morts i més de 300 quilos d’escombraries del fons de l’estany des Peix.
En aquest reproductor podeu escoltar la connexió de Ràdio Illa des de la roda de premsa.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.