TOP
Marcos Ribas a Ràdio Illa.

La sequera i els coloms castiguen la producció d’oliva de Formentera

Marcos Ribas, president de la Cooperativa del Camp de Formentera, explica que la sequera, unida a la depredació dels coloms salvatges, han perjudicat la producció d’oliva del 2023 a la nostra illa. La Cooperativa estima que enguany la producció d’oli rondarà els 10.000 litres, després que s’hagi comptabilitzat una collita d’entre 45 i 50 tones. D’aquesta quantitat, 40 tones provenen d’explotacions professionals i entre 5 i 10 tones més, de finques particulars destinades a l’autoconsum. El president de l’entitat agrícola ha lamentat que enguany les precipitacions han deixat menys de 300 l/m², mentre que la quantitat que s’esperava era superior als 600 l/m². A tall d’exemple, Ribas ha esmentat que la seva explotació, Ca Na Platera, ha patit una minva del 60%.

D’altra banda, ha assenyalat que ja s’han iniciat els treballs per a la construcció i equipament del futur trull que donarà servei a la collita de l’any vinent. El termini d’execució de l’obra, que es fa de vora de la nau de la Cooperativa, és de tres mesos i el cost total de les feines, incloent-hi el trull, és de devers els 600.000 euros. Ribas exposa que el nou trull, amb possibilitat per a processar mil quilos d’olives per hora, oferirà la capacitat necessària per als productors de Formentera. A més, el cap de la Cooperativa assegura que facilitarà la millora de la qualitat de l’oli fet a la nostra illa, ja que no caldrà transportar les olives a Eivissa.
Ribas ha subratllat que aquest és un sector en creixement i ha explicat que la Cooperativa ha fet una comanda de mil oliveres més que aniran destinades a la producció d’oli. D’aquesta manera en els darrers dos anys, calcula, s’han plantat entre 5.000 i 6.000 nous exemplars per aquesta finalitat.

Efectes de la sequera en el cultiu de cereals
La sequera a més, ha obligat la Cooperativa a seleccionar en quines finques es porten a terme les feines de llaurat i sembra de cereal, de manera que enguany està previst treballar en un 60% de les finques del Fons de Terres. Cal esmentar, però, que anualment un 30% de la superfície que gestiona el Fons ja quedava exclosa dels cultius per complir amb els torns del guaret.
Sobre els efectes del canvi climàtic, Ribas ha indicat que les altes temperatures estan “alterant els cicles naturals” de manera que les plantes rebroten, “les figueres i els morers tenen fulla i, entre la calor i la humitat [elevades], hi ha més fongs i malalties” que afecten la producció agrícola.

Reptes del sector primari
Sobre la relació amb la conselleria de Sector Primari, liderada per Llorenç Córdoba, Ribas ha destacat que al principi de la legislatura es reuní amb el també president per abordar les problemàtiques del col·lectiu que representa. En aquest sentit, ha declarat que després de la trobada es van reactivar els tràmits per començar les obres del trull i s’ha aconseguit que el veterinari de l’Associació de Ramaders, que ve d’Eivissa, també visiti les explotacions de Formentera.
En canvi, queden pendents altres assumptes, com agilitzar la creació de corrals en finques agrícoles. A més, el president de la Cooperativa assenyala que és convenient reivindicar el producte local mitjançant la creació d’una etiqueta que identifiqui els productes fets a Formentera. Ribas també subratlla que el sector té ganes d’impulsar fires i esdeveniments que promocionin el producte km 0. En aquest sentit, ha avançat que de cara al mes de març està previst organitzar una fira amb les varietats de frits de la nostra gastronomia.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES