TOP
El president Córdoba ha assenyalat que es tracta d’una decisió “molt important per a Formentera”. 7bts

Lafuente: la norma que prepara el Govern no pot redefinir el ‘deslinde’ però sí protegir “edificis de valor”

El conseller balear de la Mar i el Cicle de l’Aigua, Juan Mauel Lafuente, ha declarat a Ràdio Illa que és l’administració central la competent per definir la delimitació costanera (en castellà, ‘deslinde’) i ha assenyalat que “s’ha de cercar una solució justa per a Formentera”, en referència al centenar de famílies afectades. En el següent reproductor podeu escoltar l’entrevista sencera.

Lafuente, que assegura que ha comunicat per escrit aquesta problemàtica a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha concretat que el projecte de llei d’ordenació i protecció del litoral que prepara el Govern balear “no pot entrar en el ‘deslinde’, però sí que pot afectar els edificis”. En aquest sentit, ha exposat que “si hi ha edificis de valor arquitectònic i cultural afectats, la nostra proposta és que quedin protegits, per impedir que es puguin enderrocar”. A més, el conseller ha aclarit que el Govern balear és competent per gestionar les concessions dels béns afectats per la delimitació, però ho ha de fer “respectant la normativa de l’Estat” perquè l’atorgament de les mateixes depèn “d’informes positius” que ha d’emetre l’administració central.

Primera i darrera barca
Així mateix, el conseller ha destacat que, des del passat 4 de desembre i fins al 29 de febrer, els usuaris de Formentera disposen de la primera barca del matí en dies laborables, que parteix de la nostra illa cap a Eivissa a les 05.45 h, i la darrera de la jornada, que salpa del port de Vila rumb a la Savina a les 22.30 h. De moment, afegeix el conseller, aquestes connexions les ofereixen les navilieres amb recursos propis a l’espera que el decret de Transport Marítim rebi el vistiplau d’Europa i quedin garantits per normativa.

Més control per al xàrter nàutic
Lafuente també ha opinat sobre les recents declaracions a Diario de Ibiza del capità marítim d’Eivissa i Formentera, Luis Gascón, que ha instat a posar límits a l’activitat del xàrter nàutic per motius de seguretat i de preservació mediambiental. El conseller autonòmic s’ha mostrat d’acord amb Gascón en el fet que cal reforçar la normativa, que ara permet a qualsevol empresa operar sense necessitat de comptar amb un punt d’atracament o d’embarcament i desembarcament de clients. En aquest sentit, Lafuente s’ha compromès a transmetre aquesta problemàtica a l’administració central.

Inversions a la depuradora i la bassa de regadiu
D’altra banda, el conseller ha destacat que actualment s’estan portant a terme feines de millora i manteniment de l’Estació Depuradora d’Aigües Residuals (EDAR) de Formentera per valor de 200.000 euros i que pròximament està previst impulsar l’ampliació i millora de les instal·lacions existents amb una inversió de 4,3 milions d’euros.
Així mateix, el conseller ha assegurat que la connexió de l’estació dessalinitzadora amb la bassa de regadiu estarà llesta “abans de l’estiu”, una infraestructura que permetrà rebaixar els índexs de salinitat d’aquesta instal·lació agrícola.

Estany des Peix
Finalment, el responsable balear de la Mar ha avançat que el Govern acceptarà l’esmena al pressupost autonòmic 2024 presentada pel diputat per Formentera, Llorenç Córdoba, per aconseguir que el Consell de Formentera assumeixi plenament la gestió, explotació, control i vigilància dels amarratges en pantalans i boies de l’estany des Peix. Actualment, aquesta gestió és compartida entre l’administració insular i l’autonòmica.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES