TOP
Juan Boned Bufí

“L’agricultura i la ramaderia ‘pura i dura’ no són rendibles en aquest moment a Formentera”

El president de l’Associació Empresarial de Productors Agrícoles de Formentera, Juan Boned Bufí, ha parlat de la situació al camp formenterer aquest matí al De far a far. L’associació, que va remetre una carta el desembre de l’any passat al Consell, demanant el pagament de les ajudes a l’agricultura de 50.000 euros pressupostades pel 2023 en un any marcat per una sequera sense precedents, continua lamentant-se, en boca del seu president, de la poca implicació institucional en aquesta matèria: “necessitem que hi hagi un conseller o una consellera de sector primari a qui dirigir-nos i que se’ns atengui (….) que no ens sentim abandonats”. Sobre les ajudes de 2023, que el president Córdoba es va comprometre a abonar en una gran part, Boned Bufí assegura que no n’han tingut més notícies, més enllà d’una partida extraordinària de 15.000 euros vehiculada a través de la Cooperativa per fer front a les despeses de l’alimentació del bestiar enguany que s’ha perdut tota la collita de cereals i ferratge a Formentera.

Ell mateix parla del seu propi cas, explicant que li és impossible ampliar la seva explotació ovina d’uns cinquanta caps per mor dels costos del menjar, malgrat que tenia previst enriquir-la amb cabres. En aquest sentit, reclama alguna estratègia promoguda des de les institucions per ajudar a abaratir els costos del transport del menjar dels animals cap a Formentera, actualment el principal maldecap de tots els projectes de ramaderia a Formentera.

Ell és taxatiu avisant que ara mateix no s’engeguen més projectes d’agricultura i ramaderia a la nostra illa perquè aquests sectors, per si sols, no són rendibles a Formentera. Sobre aquesta qüestió, planteja idees com permetre uns usos concrets al Pla Territorial Insular per a fer rendibles les iniciatives agrícoles i ramaderes.

Precisament, el seu projecte de Cas Majoral, agafa cada com més embranzida, i Boned Bufí, conta que ja subministra el bestiar, les hortalisses, les figues i part de l’oli d’oliva dels seus restaurants. A més a més, ja tenen en marxa el compostatge a través dels residus orgànics dels restaurants, que després escampen pel camp, assolint una quota alta de circularitat.

Boned Bufí també ha reflexionat sobre com la Cooperativa del camp hauria d’esdevenir també una cooperativa agroalimentària, on els productors locals poguessin vendre per a la gent de Formentera els seus escendents. Ell també ha ressaltat la tasca que actualment està desenvolupant Marcos Ribas en aquesta entitat, destacant-ne la implicació.

Essent ell un conegut empresari de l’hostaleria a Formentera i preguntat al respecte, el propietari del grup BonedEscanelles (Casbah, Ses EufabietesAiguaisal), es mostra preocupat -des de fa anys, diu- i alerta que es consolida la tendència de temporades fluixes, que s’escurcen. A més a més, matisa el concepte de saturació, que en la seva opinió ve donat en gran part pel fet que Formentera ha esdevingut “una excursió d’Eivissa”. En aquest sentit, creu que les excursions d’un dia a Formentera des de la Península o l’illa veïna són les que provoquen aquesta imatge de saturació. En l’àmbit turístic, també lamenta que any rere any no es faci front de forma efectiva contra l’oferta vacacional il·legal a la nostra illa.

Podeu escoltar sencera la seva intervenció aquí:

 

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES