TOP
Imatge d’arxiu de la sortida de l’emissari des caló de s’Oli.

L’emissari del Caló de s’Oli “és un colador”

El biòleg marí i col·laborador de National GeographicManu San Félix, ha explicat a Ràdio Illa que l’emissari des Caló de s’Oli, que aboca aigües provinents de la Depuradora de Formentera, perd tant de líquid al llarg del seu tram submarí que pel seu extrem no arriba a sortir-hi cap substància. “Per la boca de l’emissari de la Savina no surt res de res, des d’almenys, el mes de gener”, ha declarat San Félix, guardonat enguany amb el premi Turisme Sostenible pel seu projecte Posidonia Maps. El biòleg ha afegit que la boca de l’emissari està “semienterrada” i que no aboca cap líquid perquè en el tram submarí del tub “hi ha molts forats fets de manera intencionada i també per trencaments [accidentals]”.
Aquesta canalització de fibrociment que data de 1989 està situada a uns 20 metres de profunditat en ple Parc Natural de ses Salines, on viu una praderia de posidònia que gaudeix de la màxima protecció. San Félix assenyala que és probable que els forats que ha observat al llarg dels 400 metres del tub hagin estat realitzats expressament amb l’objectiu “d’atenuar tot el que surt per la boca, de manera que no sigui tan evident que la depuració pot ser deficient o nul·la”. A més, la longitud de l’emissari és insuficient, segons San Félix, ja que les aigües residuals tendeixen a no dispersar-se a mar obert i romandre prop de la costa, sense sortir de la badia del caló de s’Oli, entre Punta Pedrera i la Savina.
El biòleg marí ha assenyalat que els efectes de la mala depuració units a una deficient dispersió de les aigües residuals provoquen “un excés de matèria orgànica que tècnicament es coneix com a eutrofització, que és l’escenari perfecte pel desenvolupament de virus i bacteris”. L’expert indica que “això significa la pèrdua d’oxigen a l’aigua” i agrega que “se sap que l’oxigen és un agent depurador”, de manera que una aigua amb baixa càrrega d’oxigen provoca l’aparició de “zones on mor tot o gairebé tot i es desenvolupen els bacteris i les algues filamentoses”.

Emissari no legalitzat
Recordam que l’emissari des Caló de s’Oli ha protagonitzat diversos episodis de contaminació per matèria orgànica els darrers anysAbaqua, l’entitat depenent del Govern balear que és responsable de l’emissari, ha reconegut a Ràdio Illa que aquesta instal·lació no està ni tan sols legalitzada per part de la Demarcació de Costes, la qual cosa complica els tràmits per abordar les feines de millora.
Això sí, en la revisió del Pla Hidrològic de les Balears aprovada al setembre, es contempla una “adequació” de l’emissari, però no la seva substitució malgrat les reiterades avaries que presenta.
Cal mencionar que el Save Posidonia Project està finançant un estudi que porta a terme l’IMEDEA per avaluar l’impacte dels vessaments d’aquest emissari a l’entorn natural de la zona i especialment sobre la posidònia.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES