Les redaccions d’informatius d’IB3 de Formentera i Eivissa criden a la vaga
Els treballadors subcontractats d’informatius de les delegacions d’Eivissa i Formentera de la ràdio i la televisió públiques IB3 ha emès una comnicat de premsa en què anuncien que se sumen “a la vaga convocada per dimecres 16 de gener”. El document reclama “la internalització dels serveis informatius per poder donar una informació de qualitat i perquè els treballadors” tenguin “unes condicions de feina dignes i posar, d’aquesta forma, fi a la precarietat”.
El text continua assenyalant que “la subcontractació dels serveis informatius ha suposat que amb cada nova empresa els treballadors perdéssim qualitat de vida: menys sou, dietes més baixes, reducció dels plusos de coordinació i ara, amb l’empresa Liquid Media (Mediapro), els nous contractats cobren menys que els antics, en una baixada de sou encoberta que l’ens públic IB3 i el Govern balear han permès”.
El mateix sou que fa 14 anys
Els treballadors d’informatius d’IB3 asseguren que cobren “el mateix que quan va començar a funcionar la Radiotelevisió pública, ara fa 14 anys. En aquest temps, amb un ERO i acomiadaments individuals pel mig, baixades de sou i congelació de salaris, la retribució” que reben “és ridícula per poder viure a unes illes com Eivissa i Formentera”, on hi ha “una vertadera emergència habitacional“. Els treballadors assenyalen que “els preus de l’habitatge a Eivissa han apujat de forma brutal en els darrers anys (3.318 euros/m² en 2018, quan fa 14 anys era de 1.600 euros/m²). També el lloguer s’ha disparat. Un pis de dues habitacions costa a Eivissa entre 1.300 i 1.500 euros (el nostre sou del mes), quan a Palma se’n poden trobar al centre per 800. Una situació insostenible i desesperada que fa que els treballadors” no arribin “a final de mes”. De fet, continua el comunicat, “hi ha hagut substitucions de càmeres i redactors que no s’han cobert perquè no s’ha trobat personal per les quantitats tan mínimes que es paguen. I moltes vegades el personal que es troba no té els requisits mínims per desenvolupar la feina. Una situació que IB3 i el Govern toleren i que redueix la qualitat del producte final que s’ofereix a la ciutadania.
Preu de l’habitatge
Per tot això, els treballadors d’Eivissa i Formentera” també demanen “un plus per emergència habitacional similar al que cobren Policies Nacionals o Guàrdies Civils”. Els treballadors recorden “que, a més, a banda d’aquest plus específic que reben els cossos de seguretat a Eivissa, tots els funcionaris cobren uns 100 euros de complement per residència, que a Formentera s’incrementa fins als 700 en el cas dels metges. Uns plusos que els treballadors d’informatius d’IB3 a les Pitiüses” no perceben “tot i patir la doble o triple insularitat”.
La nota de premsa indica que “l’ens públic IB3 gestionarà en 2019 gairebé 10 milions d’euros més, però ni un euro es destina a apujar el sou i a millorar les condicions de feina dels treballadors. En això s’uneix que no s’ha fet efectiva la pujada de l’IPC pactada. Uns increments mínims per uns sous raquítics, que no reconeixen que som professionals formats i amb anys d’experiència, amb carrera universitària i títol de català”.
A tot això s’uneix, segons la nota de premsa, “la important càrrega de feina que patim a les delegacions d’Eivissa i Formentera, amb una plantilla que no està ajustada per tots els productes que s’ofereixen (Informatius ràdio i televisió i els programes Illes i Pobles, Méteo i Zoom, web i desconnexió de ràdio Pitiüses). Només un periodista d’esports per les Pitiüses enfront dels 24 que hi ha Mallorca, només un redactor d’informatius específic de ràdio, etc. I els periodistes hem de fer televisió, ràdio i web, una polivalència que no s’exigeix als professionals de Mallorca. Els treballadors veiem amb impotència com, a causa de la manca de mitjans humans, moltes vegades no es poden donar les notícies d’Eivissa i Formentera com caldria. Recordem que oferim un servei d’informació públic pagat per tots”.
Els treballadors de la cadena autonòmica afegeixen que “amb l’ERO i els acomiadaments individuals que es van fer (2010 i 2012) es va reduir en un 60 per cent la plantilla. Aquests acomiadaments varen afectar molt més a les delegacions, augmentant el nivell de feina dels redactors i la seva polivalència, perquè va desaparèixer l’equip de ràdio i han aparegut noves demandes com programes i web.
Per tot això, tenim motius sobrats per anar a la vaga”.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.