Les sargantanes verdes són més agressives que les marrons, segons una investigació de la Universitat de València
Les notables diferències existents entre les sargantanes marrons i verdes de Formentera (Podarcis pityusensis) afecten només al seu color i mida o s’estenen també al seu comportament? Aquesta és la pregunta que des de 2021 vol respondre Javier Ábalos, investigador postdoctoral del Laboratori d’Etologia a l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València.
Els resultats preliminars de la recerca apunten que els mascles marrons del nord de Formentera (ses Illetes i es Trucadors) no només presenten mides més petites (especialment en el cap) i colors més apagats que els mascles de la resta de l’illa, que són de color verd o verd-blau, sinó que també tendeixen a perdre en els enfrontaments contra ells. Així, les sargantanes marrons només guanyen en tres de cada 10 vegades. En canvi, les verdes i blaves tendeixen a mostrar-se més agressives, no només quan s’enfronten a les marrons, sinó també entre elles.
Enfrontaments entre sargantanes
L’investigador fa poques setmanes que ha portat a terme un treball de camp al Centre d’Interpretació de can Marroig en col·laboració amb el personal de l’IBANAT. Per portar a terme la recerca, va mantenir els rèptils unes dues setmanes a terraris a l’aire lliure. Transcorreguts els primers cinc dies, els mascles s’havien familiaritzat amb el seu nou entorn i començaren a motivar-se per evitar que altres mascles accedeixin als seus “mobles” (bones pedres per refugiar-se).
Durant els experiments, s’introduïen dos mascles en compartiments separats juntament amb els “mobles”. Després de 5 minuts, es retira la barrera que les separa i les sargantanes podien interactuar durant 10 min. A la majoria de les interaccions no hi ha contacte físic entre els contrincants; el mascle vencedor ho és perquè aconsegueix que l’altre faci vibrar la coua i acabi fugint després d’haver-li dirigit una intimidadora mirada amb el cos dret i la gola inflada.
Ábalos ha anunciat que tornarà a Formentera per continuar amb la recerca durant 2024 o 2025 on també vol investigar si la diferència cromàtica entre les sargantanes de ses Illetes i es Trucadors i les de la resta de l’illa respon a una estratègia de camuflatge o a altres factors.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.