L’Hospital contracta un ginecòleg després de quatre mesos i una pediatra per substituir una baixa per jubilació
L’Hospital de Formentera comptarà amb una nova pediatra a partir d’avui dilluns (5 de juny) i un nou ginecòleg a partir de dimecres (7 de juny). Pel que fa a pediatria, la nova especialista, substituirà al doctor Augusto Zanetta, que s’ha jubilat després de 19 anys fent feina a la nostra illa, primer en el centre de salut i, a partir de 2007, a l’Hospital de Formentera. D’aquesta manera, el centre formenterer continuarà comptant amb els dos especialistes en pediatria que contempla la seva plantilla orgànica.
Sense els dos ginecòlegs durant quatre mesos
D’altra banda, un especialista en ginecologia que estava exercint a Madrid substituirà la doctora que no està operativa des de principis de febrer. En aquest cas, la plantilla també preveu dos especialistes en ginecologia, tot i que des de fa quatre mesos només s’ha disposat d’una doctora. Per afrontar aquest dèficit, l’àrea de Salut ha informat que s’han desplaçat ginecòlegs des de Can Misses i Mallorca, malgrat que ha admès que durant les darreres setmanes “no s’ha pogut complir amb la cobertura dels torns” de la ginecòloga que no està operativa.
Fonts dels professionals del centre hospitalari han detallat que aquests reforços no han cobert la majoria dels períodes de descans de l’única ginecòloga amb què ha comptat l’Hospital. De fet, segons aquestes fonts, els ginecòlegs desplaçats per respondre a la necessitat assistencial de Formentera han cobert exclusivament 9 dies de febrer i 5 de març.
Desplaçaments a Eivissa
Pacients de l’Hospital de Formentera han transmès a Ràdio Illa el seu malestar pel fet que en els darrers quatre mesos aquesta mancança ha repercutit en constants cancel·lacions de consultes i en la dificultat d’algunes dones embarassades per realitzar els seus controls sanitaris.
A més, quan els parts han coincidit amb els períodes de descans de l’única ginecòloga operativa, les embarassades de Formentera han hagut de desplaçar-se a Eivissa per donar a llum, ja que la presència d’un especialista en ginecologia és prescriptiva en aquests casos. Segons els professionals de l’Hospital, almenys tres mares han parit a Eivissa per aquesta falta d’especialistes en ginecologia a Formentera. A més, una quarta dona es desplaçà a Eivissa diversos dies a l’espera de donar a llum, però finalment tornà cap a Formentera quan en el nostre Hospital es reincorporà la ginecòloga que està operativa després del seu període de descans.
Una situació similar ha succeït amb algunes proves de seguiment de la gestació, com ara les ecografies, ja que quan no hi ha hagut ginecòloga disponible a Formentera, les embarassades han hagut de desplaçar-se a Can Misses per portar-les a terme.
Així mateix, la càrrega assistencial que s’hauria de repartir entre dos professionals l’ha hagut d’assumir una sola doctora, de manera que s’ha incrementat el nombre de consultes que ha realitzat per jornada, passant d’11 o 12 fins a 17 o 18 alguns dies. Això ha repercutit també en l’augment del temps d’espera el dia de la consulta i dels dies de demora per rebre visita de l’especialista: amb dos ginecòlegs operatius, demanar cita a ginecologia a Formentera pot retardar-se, com a màxim, una setmana, però amb només una doctora, les demores fins i tot han superat els 15 dies.
Sense grans incidències
L’àrea de Salut ha exposat que quan Formentera no ha comptat amb ginecòlegs no hi ha hagut “grans incidències” i que no s’ha registrat afectació a les consultes de seguiment. En aquest sentit, l’àrea confirma que sí que s’han hagut de reprogramar consultes, si bé sempre dins de la franja temporal adequada, en el cas de les embarassades.
A més, Salut destaca que durant el primer trimestre de l’any només s’han comptabilitzat set parts a l’Hospital de Formentera, de manera que la mitjana mensual és de 2,3, és a dir, inferior a l’estadística de l’any 2022, de 3,3 parts per mes. Cal matisar que els professionals del centre han precisat que algunes de les gestants d’aquest període presentaven factors de risc, per la qual cosa necessàriament havien de parir a Eivissa.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.