TOP
‘Halimeda incrassata’. Observadores del Mar/Jonatan Delgado.

L’IMEDEA estudiarà si pot confirmar la presència d’una alga invasora tropical a Formentera

Josep Alós, científic titular i ecòleg marí de l’Institut Mediterrani d’Estudis Avançats (IMEDEA), ha confirmat a Ràdio Illa que l’espècie localitzada (almenys) a la boca de l’estany des Peix no és l’Halimeda incrassata, una alga invasora d’origen tropical que colonitza els sòls arenosos i es detectà per primera vegada a Mallorca el 2011. La que s’ha observat a Formentera és l’Halimeda tuna, una alga pareguda i “germana” de l’espècie invasora, però que creix en esculls i és endèmica de les Illes. Ara bé, l’ecòleg precisa que, probablement, a zones com ses Illetes o la platja de Llevant, podrien haver-hi arribat plàntules de l’espècie invasora des del sud de Mallorca mitjançant vaixells.

Afavorida per les onades de calor
Alós explica que l’Halimeda incrassata és originària del “golf de Mèxic, les Bahames i Florida” i és una alga calcària (que fa unes fulles ‘similars a pedres’) que creix en sòls sorrencs marins poc profunds de, com a màxim, 20 metres. El científic assenyala que aquesta espècie necessita temperatures altes i “es veu afavorida per les onades de calor” que hem registrat durant els darrers mesos.

Halimeda tuna, a la boca de l’estany des Peix. AF

El desenvolupament de l’Halimeda incrassata que, a Mallorca, després de viure una gran expansió, s’ha estabilitzat possiblement per l’aparició d’un peix depredador, “crea un nou hàbitat que fins ara era buit”, en referència als fons d’arena amb poc onatge. A més, la seva proliferació “genera estructura” en els fons, cosa que repercuteix en l’increment de la densitat de raors i d’invertebrats, com “petites gambetes o cucs”, que acudeixen a alimentar-se. En canvi, com que aquesta alga té capacitat per “canviar l’estructura sedimentària”, desplaça altres peixos, com el pedaç, que s’arrossega pels fons i requereix superfícies de sorra per viure.
Pel que fa a la interacció amb la posidònia, l’investigador indica que l’Halimeda es desenvolupa en altres ambients, ja que necessita fons “arenosos fluixos” i de menys profunditat.
Alós anima als aficionats al busseig a fer constar les seves observacions en el portal en el portal de ciència ciutadana per a la investigació marina supervisat per un equip multidisciplinari de científics, Observadores del Mar.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES