Mòbils als 12 anys: “Els algoritmes van a buscar l’adolescent per on és més vulnerable”
Xavier Casanovas és un dels impulsors del primer grup de Whatsapp de mares i pares de l’Estat que advoquen per ajornar l’entrega dels mòbils als joves fins als 16 anys. En aquesta entrevista, explica a Ràdio Illa els motius que han portat a un col·lectiu de pares del barceloní barri del Poblenou a emprendre una iniciativa que s’ha estès arreu de l’Estat i que en l’àmbit educatiu, també ha arribat a Formentera.
Casanovas, que destaca que amb aquesta iniciativa, no voldria que alguns “pares se sentin culpabilitzats”, enumera tres motius que podrien estar darrere del fet que, fins ara, s’hagi normalitzat l’entrega del telèfon mòbil als 12 anys, coincidint amb l’entrada a l’educació secundària.
D’una banda, assenyala el “desconeixement” dels perjudicis que suposa l’ús dels mòbils per part dels menors. D’altra banda, indica que existeix una voluntat de control dels progenitors sobre el que fan els seus fills. Sobre aquest extrem, exposa que hi ha alternatives tecnològiques al mòbil que permeten reforçar la seguretat dels menors per part dels seus pares.
Finalment, afirma que la pressió social és un dels elements clau, ja que sovint s’argumenta que a través del dispositiu mòbil es dinamitza la socialització dels menors. En aquest sentit, Casanovas raona que la demanda dels joves de relacionar-se entre iguals no ha de satisfer-se necessàriament a través del mòbil, pel fet que existeixen entorns com l’educatiu o el de les activitats extraescolars que ja juguen aquest paper.
Sobre la conveniència d’integrar els mòbils en l’entorn educatiu per fomentar i instruir sobre l’ús de la tecnologia digital als alumnes, Casanovas recorda que existeixen altres elements, com l’ordinador, que permeten explorar aquest camp sense la necessitat que els menors portin permanentment a la butxaca un dispositiu mòbil.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.