Nova “arma” per combatre la processionària. La UIB assaja a Formentera els efectes d’un microhimenòpter
El professor Miguel Ángel Miranda, del grup de recerca de Zoologia de la Universitat de les Illes Balears, presenta a Ràdio Illa l’assaig que aquest grup d’investigació de la UIB porta a terme a Formentera durant aquesta tardor i hivern amb l’objectiu de reduir la presència de la processionària (Thaumetopoea pityocampa) a la nostra illa.
La prova pilot vol estudiar com afecta la introducció de 400 postes d’ou del microhimenòpter Baryscapus servadeii, de la família de les abelles, que és un depredador natural de la processionària. Aquest insecte, d’una dimensió aproximada d’un mil·límetre i que ja es troba de forma natural a la nostra illa, pon els seus ous dins dels ous de la processionària i els depreda. Les darreres setmanes s’han instal·lat aquestes postes a la zona des Cap i els científics esperen obtenir resultats satisfactoris durant els pròxims mesos.
Plaga el 2016
La processionària del pi s’ha expandit per bona part de Formentera des que fou detectada as cap de Barbaria el 2007 i el 2016 fou declarada plaga. Després de cinc campanyes de polvoritzacions aèries (2017-21) el Govern balear descartà l’any passat aquests tractaments perquè eren molt costosos i hi havia dubtes sobre la seva efectivitat. A més, els darrers anys també s’han aplicat altres mesures per combatre aquest lepidòpter, com els tractaments terrestres amb Bacillus thuringiensis varietat kurstaki, les trampes de captura de papallones de processionària, l’enretirada de bosses o la destrucció amb escopetes així com la instal·lació de casetes per a ratapinyades, un depredador natural de la plaga. Tot i això, avui la processionària afecta a la conservació dels nostres boscos de pins i continua sent una amenaça per a la salut de persones i mascotes.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.