Nova estratègia per abordar l’incendi en ple temporal de vent: enterrar la massa en combustió
Els serveis d’extinció desplegats a l’incendi de la planta des Cap han decidit “canviar d’estratègia” per contrarestar els forts vents que fan que les espurnes volin centenars de metres, provocant nous conats i posant en risc les masses forestals pròximes. Així, amb l’ajuda de maquinària pesant, s’ha passat a cobrir amb terra “tots els residus que s’estan cremant” en un foc que començà avui fa dues setmanes. Aquest migdia les feines haurien avançat fins a cobrir la meitat de la massa vegetal i de compost que es troba en combustió.
Està previst que durant el cap de setmana, que és quan s’espera que augmenti encara més la intensitat dels vents, els efectius es dediquin a “protegir les piles que ja estan apagades per facilitar-ne l’extinció en cas d’algun rebrot”.
Així mateix, i encara que retardi el temps d’extinció total del foc, explica el Consell, “cada cop que la meteorologia sigui adversa es tornarà a cobrir l’incendi amb terra, i quan la meteorologia ho permeti es procedirà a extingir el foc com s’estava fent abans, i es portarà el material ja apagat a un lloc segur”.
Tasques d’extinció sense vent
Cal recordar que durant el passat cap de setmana i dilluns i dimarts d’aquesta setmana, quan el vent no bufava amb tanta intensitat, el Consell articulà un desplegament especial que permetia refrescar les flames simultàniament amb quatre línies d’aigua. D’aquesta manera, s’aconseguí apagar una tercera part de la massa total en combustió, d’uns 3000 m³. Durant aquests dies treballaren en el sinistre el cos de Bombers, Protecció Civil, operaris del Consell de Formentera, efectius de la Direcció General d’Emergències, camions cisterna, dues retroexcavadores, una màquina giratòria de cadenes i dos camions autobomba.
Veïns reallotjats
El fum que emana de l’incendi es percep pràcticament a tot es Cap i també des d’altres zones de Formentera. En el cas dels residents més pròxims al foc, han de mantenir les finestres i portes tancades.
El Consell ha informat que tres famílies amb domicili pròxim a la planta han acceptat traslladar-se a l’habitatge alternatiu que els hi ha proporcionat el Consell. Ràdio Illa ha tengut notícia que un nou veí hauria marxat del seu domicili la darrera nit.
De moment, s’estudien diverses hipòtesis com a causa del foc que afecta la planta des Cap. D’una banda, s’apunta a la combustió espontània dels gasos que generen els munts de compostatge acumulats, d’altra banda, els forts vents de Llebeig podrien haver revifat les brases de les cremes controlades de poda que es portaren a terme durant la passada primavera.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.