Pérez Marí denuncia a Europa el problema de les tonyines mortes al fons de la mar
Iván Pérez Marí, patró major de la Confraria de Pescadors de Formentera, ha format part d’una delegació de pescadors de l’Estat que el passat 21 de febrer es reuní a Brussel·les amb el comissari europeu del ram, Virginijus Sinkevičius, per denunciar la problemàtica de les tonyines mortes al fons de la mar, que també ha set assenyalada per organitzacions ecologistes.
Pérez ha explicat que els vaixells tonyinaires que operen a les nostres aigües han de traslladar les seves captures vives fins a la costa peninsular i quan es produeixen morts entre les tonyines, les oculten abandonant-les a la mar, amb la finalitat de no restar rendibilitat a la quota de pesca que estan obligats a respectar.
Aquest peix blau, que una vegada sense vida s’enfonsa a gran profunditat i triga entre mig i un any en descompondre’s, pot acabar sent capturat accidentalment per part de les barques de bou, com ha succeït amb pesquers amb base a Formentera diverses vegades el darrer any. Només comptabilitzant els episodis registrats per una barca de bou, aquest fenomen s’ha repetit fins a tres vegades en els últims 12 mesos i si no ha succeït més és perquè s’intenta evitar la pesca en els fons on se sap que hi ha tonyina morta.
Aquesta troballa té impactes perjudicials per a les barques de bou, que poden arribar a perdre la jornada sencera de feina quan s’agafa una tonyina morta. D’una banda, l’avançat estat de putrefacció de la tonyina contamina la resta de peix capturat i en descarta la comercialització. D’altra banda, no s’ha de menystenir la dificultat de maniobrar a bord peces de fins a 300 quilos que generen una intensa pudor i malestar entre la tripulació.
Pérez Marí recorda que ja ha denunciat aquesta situació a altres organismes, com l’ICCAT (Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica), si bé fins ara no s’hi ha posat remei. Ara, diu el patró, espera que la seva demanda sigui atesa per instàncies comunitàries.
Reducció del 40% de l’esforç pesquer de les barques de bou
Aquesta és la segona reunió en cinc mesos que Pérez, a través de la Federació Nacional de Confraries de Pescadors, manté amb el lituà Sinkevičius. A més de la problemàtica de les tonyines mortes, des de la nostra illa s’han reiterat les crítiques al Pla de Gestió Multianual aprovat pel Parlament Europeu, que preveu una reducció progressiva del 40% de l’esforç pesquer de les barques de bou.
Pérez Marí exposa que quan l’any vinent s’assoleixi aquest 40%, els dos vaixells d’arrossegament de Formentera que fa quatre anys podien sortir a pescar uns 190 dies a l’any, ara hauran de fer feina menys de 115 jornades. En canvi, en altres flotes en què l’esforç pesquer inicial era superior, el tant per cent de reducció no s’incrementa, de manera que acabaran obtenint permís per sortir a pescar més dies que la flota formenterera.
Aquesta situació, diu Pérez, posa en dubte la continuïtat d’aquest tipus de pesca a la nostra illa. En aquest sentit, el pescador recorda que “les barques de bou subministren el 90% de la morralla que es consumeix a Formentera”, a més de polps i calamars. Per aquest motiu, el patró major preveu que, si finalment acaben desapareixent les barques de bou, els caldos pels arrossos de Formentera “s’hauran de fer amb tetrabric”.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.