Red Elèctrica finalitza l’estesa submarina del nou cable entre Formentera i Eivissa
Red Elèctrica ha finalitzat amb èxit la fase d’estesa del nou cable elèctric submarí entre Formentera i Eivissa. Aquesta nova interconnexió està formada per un doble circuit elèctric submarí de 132 kV entre les Pitiüses que connectarà la nova subestació construïda as Ca Marí amb la subestació de Torrent, a Santa Eulària des Riu.
Feines pendents
Una volta completada l’estesa del cable en la seva part submarina, que s’ha dut a terme des del 4 de gener i fins avui pel vaixell cabler Cable Enterprise, els treballs se centraran en tasques d’assegurament i protecció addicional de la infraestructura.
Paral·lelament, es continua treballant en l’estesa en la part terrestre del cable -que ja s’està realitzant en aquests moments i que discorre soterrat en tot el seu traçat- fins a la seva arribada a les dues subestacions.
Respecte dels extrems de connexió de la instal·lació, l’ampliació de la subestació existent de Torrent està ja feta i a la nova des Ca Marí s’està procedint ja al seu equipament, després d’haver conclòs tota la fase d’obra civil.
La data formal de posada en servei del nou enllaç és a finals d’aquest 2023, si bé el ritme dels treballs obre la possibilitat d’avançar aquesta data al període del segon semestre de l’any, sempre de manera condicionada a la situació d’incertesa geopolítica i les seves afeccions a les cadenes de subministrament.
Garantia de subministrament
Segons afirma Red Elèctrica, la nova interconnexió entre les Pitiüses suposarà la garantia de subministrament a Formentera i Eivissa, especialment en la primera, ja que permetrà donar cobertura al 100% de la seva demanda en tot moment i en condicions de seguretat per al sistema, minimitzant així les necessitats de funcionament de la generació local i, per tant, reduint els costos per al sistema i afavorint la transició energètica mitjançant la reducció equivalent d’emissions de CO₂.
El nou cable submarí és un enllaç tripolar de corrent altern en dos circuits de 132 kV, amb capacitat de transport de 53 megavolts amperes (MVA) cadascun.
El traçat, de 37,1 quilòmetres aproximadament, inclou una part submarina -d’un total de 27,1 quilòmetres- ja estesos i una part terrestre, tota ella soterrada, de 4,8 quilòmetres a Formentera i 5,2 a Eivissa. En la seva part submarina, el cable se situa a una profunditat màxima de 58 metres. El pressupost de l’enllaç és de 96 milions d’euros.
Mínima repercussió mediambiental
L’arribada de l’enllaç a la costa i la seva connexió amb la part terrestre s’ha dut a terme mitjançant la tècnica de perforació horitzontal dirigida, tècnica que permet, segons Red Elèctrica, executar una canalització subterrània que evita els obstacles del terreny i garanteix la mínima repercussió ambiental, salvaguardant les praderes de Posidònia oceànica i altres fanerògames.
Les perforacions horitzontals dirigides s’han realitzat en la zona del Penyal des Vi,entre Punta Llarga i Punta Grossa, amb una longitud de 529 metres, i a Sa Punta, a la badia de Talamanca, amb una longitud de 732 m.
L’estesa i protecció simultània dels cables submarins s’ha desenvolupat utilitzant sistemes de posicionament dinàmic i dispositius de monitoratge que han guiat l’execució de l’estesa d’acord amb el traçat previst, i amb tècniques que, segons la companyia elèctrica, han assegurat tant la protecció del llit marí com la integritat i seguretat de la infraestructura.
Valoracions polítiques
La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, que ha presidit l’acte de finalització de l’estesa, ha posat de manifest la determinació del Govern central per a portar la transició ecològica a Balears: “estem fent un esforç molt important per a aconseguir que el conjunt de l’arxipèlag sigui renovable, per això a les interconnexions existents entre les illes i amb la península, sumem ara un important reforç amb el cable entre les Pitiüses que permetrà, no sols integrar molta més energia renovable, sinó donar més estabilitat al sistema i tancar centrals obsoletes i contaminants amb combustible fòssil”. A més, Ribera ha destacat que la nostra és la comunitat de l’Estat capdavantera en inversió per Planificació elèctrica 2021-2026, amb la recepció de més del 17% dels fons que s’hi destinen.
Francina Armengol, presidenta del Govern, ha assegurat que la nova infraestructura és “una molt bona notícia perquè garanteix completament la demanda elèctrica de manera estable i segura” i perquè “ens fa avançar en el camí que hem iniciat per a convertir-nos en unes illes lliures de combustibles fòssils i 100% renovables”. En aquest sentit, la presidenta ha recordat anteriors iniciatives impulsades per l’Executiu balear, com la llei de residus, la llei de canvi climàtic o la nova llei turística, que introdueix la circularitat en la principal indústria de les illes per continuar avançant en la transició energètica.
La presidenta del Consell de Formentera, Ana Juan, ha destacat que amb aquesta connexió “es compleix amb una demanda històrica que permetrà garantir i millorar el subministrament a l’illa i, a més, poder tancar en un futur pròxim la vella subestació des ca Marí i avançar en una transició energètica real a l’illa”.
Per la seva banda, el president del Consell d’Eivissa, Vicent Marí, ha expressat el seu agraïment a tots els veïns “per la comprensió que han mostrat tot aquest temps per unes obres que, com totes, han generat molèsties”, però que redunden en una “important millora en les infraestructures estratègiques de les nostres illes”. En aquest sentit, Marí ha recordat que “l’aposta per la transició energètica ens permetrà impulsar nous models de producció, distribució i consum d’energia cada volta més sostenibles i menys contaminants”.
Finalment, la presidenta de Redeia, Beatriz Corredor, ha destacat que aquest projecte “marca un abans i un després per al subministrament a Formentera i per a l’avanç de la transició ecològica de l’arxipèlag”. També ha ressaltat que, en el seu desenvolupament, “la màxima prioritat de Red Elèctrica ha estat garantir la seva sostenibilitat, respectant el medi ambient i la seva integració en l’entorn, a través del diàleg amb el territori”. Corredor ha avançat que “treballem de manera coordinada amb les administracions implicades per posar en servei la instal·lació en el menor temps possible”.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.