Red Electrica inicia l’estesa submarina del nou cable entre Formentera i Eivissa
Red Electrica ha iniciat la fase d’estesa del nou enllaç elèctric submarí entre Formentera i Eivissa. Està previst que el vaixell Cable Enterprise comenci demà dijous l’estesa del nou doble circuit elèctric submarí entre les Pitiüses, que connectarà la nova subestació construïda as Ca Marí amb la subestació de Torrent, a Santa Eulària des Riu. Els treballs es perllongaran fins a finals de febrer.
100% de cobertura de la demanda elèctrica
Segons Red Electrica, aquesta nova interconnexió entre les Pitiüses suposarà una garantia de subministrament a Formentera, ja que el nou enllaç permetrà donar cobertura al 100% de la demanda de la nostra illa en tot moment i en condicions de seguretat per al sistema, minimitzant així les necessitats de funcionament de la generació local i, per tant, reduint els costos per al sistema i afavorint la transició energètica mitjançant la reducció equivalent d’emissions de CO₂.
Característiques de la instal·lació
Amb un pressupost total de 96 milions d’euros, el nou cable submarí és un enllaç tripolar de corrent altern en dos circuits de 132 kV, amb capacitat de transport de 53 megavolts d’amperes (MVA) cadascun.
El traçat, d’uns 37,1 quilòmetres, inclou una part submarina de 27,1 quilòmetres i una part terrestre soterrada de 4,8 quilòmetres a Formentera i de 5,2 a Eivissa. En la seva part submarina, el cable se situa a una profunditat màxima de 58 metres.
L’arribada de l’enllaç a la costa i la seva connexió amb la part terrestre es duu a terme mitjançant la tècnica de perforació horitzontal dirigida, que permet executar una canalització subterrània que evita els obstacles del terreny i garanteix la mínima repercussió ambiental, salvaguardant les praderies de posidònia i altres fanerògames, segons afirma la companyia elèctrica.
Les perforacions horitzontals dirigides s’han realitzat a la zona del Penyal des Vi, entre Punta Llarga i Punta Grossa, a Formentera, amb una longitud de 529 metres i a Sa Punta, a l’eivissenca badia de Talamanca, amb una longitud de 732 metres.
L’estesa i protecció simultània dels cables submarins es desenvolupa utilitzant sistemes de posicionament dinàmic i dispositius de motorització que garanteixen que s’està executant d’acord amb el traçat previst, i amb tècniques que asseguren tant la protecció del llit marí com la integritat i seguretat de la infraestructura.
Subestacions
El nou enllaç entre les Pitiüses porta aparellada la construcció d’una nova subestació a Formentera de 132 kV i l’ampliació de l’existent de 132 kV a Torrent, Eivissa.
A Formentera, ja han conclòs els treballs d’obra civil de la nova subestació de 132 kV i en aquests moments s’està procedint al seu equipament i muntatge.
D’altra banda, els treballs d’ampliació de la subestació existent de Torrent 132 kV han consistit en l’equipament de sis noves posicions, quatre de tecnologia GIS (a interior d’edifici) i 2 de tecnologia AIS (d’intempèrie). A més, s’han instal·lat quatre reactàncies de 132 kV amb una capacitat de transformació reactiva de 9 MVAr (megavoltampers reactius) cadascuna, així com el cablejat intern de connexions entre equips.
En tots dos extrems està completada l’obra civil i s’ha iniciat el procés d’estesa del cable en el seu recorregut terrestre.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.