Sa Unió: L’expulsió de Córdoba és legal i no impedeix el funcionament del Consell
Òscar Portas, conseller d’Educació, Cultura, Patrimoni i Seguretat Ciutadana i representant de Sa Unió, ha explicat els motius de l’expulsió del president Llorenç Córdoba de la coalició i ha assegurat que, segons les conclusions de l‘informe elaborat per la secretaria del Consell, el funcionament del dia a dia de la institució insular no està en perill.
L’informe de secretaria
Portas ha volgut esvair els dubtes sobre l’existència i el contingut de l’informe que avala l’expulsió de Córdoba de Sa Unió: “Aquest famós informe el tenim, primer un esborrany i finalment el definitiu. El que més ens preocupava de l’informe, era que l’expulsió fos legal i [sobre això] no hi ha cap dubte”. A més, el conseller ha exposat que l’equip de Govern volia estar segur que l’expulsió no generaria “alguna conseqüència negativa en el dia a dia del Consell. Una vegada que en les conclusions ens diuen que no hi ha cap problema, vam fer efectiva l’expulsió”.
En aquest capítol Portas ha explicat que una de les eines “més importants [per a la governabilitat de la institució] és la Junta de Govern”, que haurà de continuar sent convocada pel president i en la qual podrà participar juntament amb altres membres de l’executiu de Sa Unió. Preguntat sobre la possibilitat que Córdoba deixi de convocar la Junta de Govern, Portas s’ha mostrat taxatiu: “Això ja seria responsabilitat d’aquest senyor”.
Sobre la dinàmica dels plens, el titular de Cultura ha assenyalat que “canviarà una mica” i ha descrit: “El president, com que no està adscrit a cap formació política, no tendrà dret a veu, llevat que la qüestió sigui relativa a les seves àrees”, és a dir, Sector Primari i Litoral.
“Responsabilitat per mantenir la governabilitat”
També s’ha plantejat al conseller si no era contradictori expulsar al president de Sa Unió sense descartar arribar-hi a pactes d’ara endavant, a la qual cosa ha contestat: “Allò lògic és que quan un president perd el suport de tot el seu equip, faci una passa enrere. Aquest senyor no ho considera així, i nosaltres no el podem forçar a dimitir, per tant, per responsabilitat i per mantenir l’estabilitat i governabilitat de la institució, hem d’arribar a qualsevol acord necessari”.
Les proves
Portas ha reiterat que “les proves” en possessió de Sa Unió, entre les quals hi hauria gravacions, “demostrarien que aquest senyor [Córdoba] ha demanat un sobresou entre 3 i 4 mil euros extres”. I ha declarat: “Demanar un sobresou no és delicte, però demanar-lo a canvi de…, és a dir, que si no em dones això, et deixaré de votar, això sí que és delicte”. En aquest sentit, Portas ha detallat que Sa Unió ha consultat a dos equips jurídics, un d’ells ha dit que “sí” que és viable la denúncia i l’altre que “dependria del jutge”. En conclusió, Portas ha afirmat que pel que fa a la presentació d’una hipotètica denúncia, “no ens podem precipitar”.
Sobresou: “Això ho he escoltat jo”
Així mateix, Portas ha enumerat que almenys en tres episodis diferents el president hauria sol·licitat aquest “sobresou”: “El va demanar a en José Alcaraz [vicepresident insular] dins del despatx del president, ho va demanar a Palma dins del despatx de Toni Costa [vicepresident balear] i a la seu del PP, davant Marga Prohens [presidenta del Govern]”. El conseller de l’executiu insular ha raonat: “L’assignació ja la té, però per poder-la usar has de presentar factures i justificar despeses, el que ell volia (…) és un sobresou per disposar-ne lliurement” i ha assegurat que ell mateix ha set testimoni d’aquestes demandes: “Això ho he escoltat jo”. Portas, ha resumit els esdeveniments amb una metàfora cinematogràfica: “Això és una pel·lícula de ciència-ficció que a vegades sembla de terror (…) i altres tendeix a comèdia, però és un tema molt seriós”.
“Show mediàtic”
El conseller, que ha descrit la crisi com un “show mediàtic que va encetar en Llorenç Córdoba”, en referència a les declaracions del llavors líder de Sa Unió, quan el passat 27 de novembre, plantejà “deixar de fer costat incondicionalment al Govern Balear del Partit Popular”, ha lamentat que el president no hagués consultat aquest moviment amb la resta de l’equip de Govern insular. Tot i això, argumenta Portas, “hem intentat ser prudents i no precipitar-nos, li vam donar marge perquè ens ho explicàs.
“Dos o tres dies després”, prossegueix el membre de Sa Unió, “en aquella famosa reunió que va durar 8 o 9 hores” entre els vuit consellers de Sa Unió i el president Córdoba, “el que ens va contar no tenia ni cap ni peus. Ell ens va dir que havia demanat un sobresou en el PP de Balears a Mallorca”. I ha afegit: “Vam considerar que era molt greu” perquè “havíem confiat [en Córdoba] per encapçalar les dos candidatures i que ens fes aquesta traïció no per un bé per Formentera, com ell ha anat explicant, sinó per un interès personal, que era aconseguir més sous (…). Evidentment, aquest senyor no podia continuar ni dins de Sa Unió ni dins de la institució”.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.