S’amplien els supòsits per accedir als ajuts adreçats a empreses i autònoms
El Govern ha plantejat un seguit de mesures per ampliar els supòsits per a la distribució dels fons estatal de 855 milions d’euros d’ajuts a empreses i autònoms per fer front a les conseqüències derivades de la covid. D’aquesta manera es vol aconseguir un major nombre de sol·licituds, que ara com ara arriben a 5.202 en el conjunt de Balears, una seixantena d’elles corresponents a Formentera.
Nous supòsits
Tres són els principals aspectes abordats: s’amplia el ventall d’activitats econòmiques incloses a la convocatòria a tots els sectors productius; s’amplia el termini per presentar sol·licituds dues setmanes més, fins al dilluns 12 de juliol; i s’ampliaran els conceptes pels quals una empresa o un empresari autònom podrà demanar ajuts d’acord amb una justificació de pèrdues entre l’1 de març de 2020 i el 31 de maig de 2021. Aquest supòsit amplia l’actual criteri pel qual els ajuts sols s’autoritzaven per reduir deute.
Ampliació a tots els CNAE d’activitats productives
En primer lloc, s’ha decidit ampliar al màxim el ventall d’activitats econòmiques incloses als ajuts. Així, totes les empreses de pràcticament tots els CNAE podran acollir-s’hi, a excepció del sector d’entitats financeres i d’assegurances, i per a Activitats de les llars.
D’aquesta manera es repesquen aquells sectors que haguessin pogut quedar desquadrats en l’anterior classificació. Per tant, els ajuts es fan extensius a tots els sectors d’activitats productives de les illes, a totes les empreses i a tots els empresaris autònoms.
Ampliació del termini de sol·licituds
Per donar marge a les empreses i autònoms a estudiar aquests nous supòsits, s’ha acordat ampliar quinze dies més la presentació de les sol·licituds d’ajuts. D’aquesta manera, el termini s’allarga fins al 12 de juliol. Es preveu que els primers pagaments s’iniciaran a finals del mes entrant.
Possibilitat de justificar pèrdues
Així mateix, la convocatòria ampliarà els conceptes pels quals una empresa o un autònom podrà acollir-se als ajuts si va caure la seva facturació més d’un 30% el 2020 respecte de l’any anterior, incloent-hi com a nou concepte la justificació de pèrdues en el període elegible entre l’1 de març de 2020 i el 31 de maig de 2021.
Aquest fet té dues implicacions. D’una banda, s’amplien els conceptes i, per tant, la quantitat de l’import que podran rebre els sol·licitants que ja havien iniciat el tràmit per deutes. D’altra banda, aquells sol·licitants que complien tots els requisits de la convocatòria excepte el de tenir deutes pendents, ara sí que podran demanar l’ajut.
D’aquesta manera, es dóna entrada a aquells empresaris que van cancel·lar els seus deutes amb recursos propis i que fins ara es trobaven exclosos de l’ajut, flexibilitzant així un dels requisits importants de la convocatòria.
Per accedir als ajuts justificant pèrdues, caldrà presentar una informe d’auditoria per acreditar la sol·licitud, que s’haurà de presentar en la fase de justificació, una vegada cobrat l’ajut.
Línies d’atenció
La línia d’atenció telefònica específica per a aquesta convocatòria (971 678 444) ja ha atès 3.700 consultes. Pel que fa al correu electrònic (ajutscovid@atib.es), hi han arribat 2.400 peticions d’informació, que ja han set ateses.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Pedro Galli
Un gobierno, mejor dicho un bipartidismo, que ha dejado en la quiebra a España, y no la protegió de posible catástrofes (por ejemplo la pandemia actual), que otorga ayudas económicas con el dinero de los aumentos de los impuestos, osea, socializa sus defectos de gestión con el dinero de los impuestos ajenos, y no dinero de nueva creación ni un país viable (125% de deuda sobre PBI). Demagogia, incapacidad de gobernar, persistencia de estatismo y pobreza.