TOP
La posidònia triga entre 200 i 600 anys en ocupar una hectàrea de fons marí. SG

S’inicia el Projecte Smart Green Seas de recuperació de la posidònia

El projecte Smart Green Seas, d’LG Espanya, s’ha posat en marxa amb l’objectiu d’impactar de manera positiva en l’hàbitat marí i recuperar la llar de milers d’espècies animals i vegetals.

Aquesta iniciativa es llança al costat de l’Associació Vellmarí, liderada pel biòleg marí Manu San Félix, que proposa protegir el 30% de les aigües de la mar Mediterrània abans del 2030 per a mantenir els seus ecosistemes. Els objectius són crear un viver submarí amb nous exemplars de posidònia, a més de restaurar praderies afectades pel fondeig d’embarcacions i altres obres marítimes.

Recol·lecció i plantació de posidònia
El projecte se centra en la recol·lecció de les llavors d’aquesta planta, que després de l’època de floració, són arrossegades per les marees fins a aparèixer a l’arena de les nostres platges.
Aquests fruits es lliuren als centres de busseig més pròxims per a afavorir la proximitat geogràfica – i presumiblement genètica – entre les praderies “donants” i la receptora, afavorint així la seva adaptació a les condicions de cada zona d’actuació.
Després de fer germinar les llavors en aigua de mar, les certificadores de busseig prendran el relleu incloent en els seus cursos la plantació de posidònia com una prova més per a escalar de nivell.

Creixement extremadament lent davant la ràpida destrucció
Cal recordar, però, que el creixement de la posidònia és extremadament lent. De fet, estudis científics reflecteixen que triga entre 200 i 600 anys en ocupar una hectàrea de fons marí. Les seves fulles es renoven constantment a un ritme d’1 a 2 centímetres per any.
Aquest creixement tan gradual contrasta amb la ràpida destrucció que han patit les praderies de posidònia els darrers anys a causa dels fondejos descontrolats i la contaminació tant dels emissaris com de les aigües grises abocades des de les embarcacions.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES