SOS Vivienda Formentera denuncia davant el Defensor del Poble la manca d’accés a l’habitatge a la nostra illa
L’Associació SOS Vivienda Formentera ha adreçat una carta al Defensor del Poble on denuncia “la situació hostil i injusta que patim els habitants d’aquesta illa, sobretot les persones treballadores”.
Segons afirmen des d’aquesta associació, “el preu dels lloguers sol superar a les nostres nòmines. El problema a més s’incrementa en ser aquest un lloc petit i protegit (encara que no prou) on no hi ha construcció a preu assequible, ni de compra ni de lloguer”.
Així mateix, des de SOS Vivienda apunten que la mitjana d’habitatges destinats a lloguer turístic a Espanya és del 4,2% del total, mentre que a la nostra illa, diuen, “és de més del 20%. D’un total de 6.969 habitatges,1.374 són turístics” i, alerten, “d’aquest mateix total d’habitatges, n’hi ha un 37% de buits”. Davant d’aquesta exposició, es demanen quin va ser el criteri amb el qual els polítics van aprovar totes aquestes llicències turístiques.
D’altra banda, “com a ciutadans de Formentera i des de la seva plataforma”, denuncien aquesta situació i a les persones que “amb la seva actuació i sense criteri han convertit la cerca i el preu d’un habitatge en una cosa impossible”. Tant, relaten, “que els treballadors dormen als seus cotxes, o a tendes de campanya al bosc, i se’ls multa per això, quan això succeeix per estar en una situació límit”.
Des d’aquesta associació alerten que “no hi ha habitatge i el que hi ha té preus absolutament desorbitats” i denuncien que “s’accepta a més, que hi hagi empreses que ofereixen allotjament als seus empleats i que aquest, la major part de les vegades, sigui precari”.
Per a SOS Vivienda, “la manca d’accés a l’habitatge està expulsant als residents a Formentera. Aquest escenari dificulta la contractació de personal per part de les empreses, cosa que repercuteix negativament en el desenvolupament econòmic de l’illa”. Afegeixen, a més, que “la falta d’accés a l’habitatge desencadena mancances de tota mena en la prestació de serveis bàsics, ja que aquests no poden proveir-se de personal en àmbits com la sanitat, l’educació o la seguretat”.
Per això, demanem:
– Que es compleixi l’article 47 de la part tercera de la Constitució espanyola.
– Que es declari Formentera zona tensada.
– Que el tema es converteixi en una prioritat d’interès general per a la cerca de solucions.
– Que s’afavoreixi la conversió de les llicències turístiques en habitatges habituals sense que el propietari perdi aquesta llicència i obtingui avantatges en fer aquest canvi.
– Que les nòmines dels treballadors s’actualitzin d’acord amb el veritable cost de la vida.
– Que davant aquesta situació que no es vol acceptar, s’habilitin llocs on es pugui acampar de manera legal, ordenada i sostenible i no es multi a qui no té casa i ha de dormir al seu cotxe.
– Que hi hagi inspectors per a detectar i sancionar els habitatges turístics il·legals.
– Que es controlin les condicions de l’habitatge que ofereixen les empreses als seus treballadors, ja que, sovint, el preu de l’habitatge se’ls descompta de la nòmina.
– Que es depurin responsabilitats pel nombre de llicències turístiques aprovades pel Consell de Formentera pel fet que aquest número és absolutament desproporcionat.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.