Un centenar de professionals d’infermeria es formen en la utilització del test ràpid d’antígens
L’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera està duent a terme la formació del test ràpid d’antígens de la covid en els centres d’atenció primària des de dijous passat.
111 professionals d’infermeria seran formats en el maneig d’aquest nou test. Fins al moment s’han format uns 40 professionals d’infermeria en els centres de salut Es Viver, Vila i Can Misses, on ja s’utilitza aquesta tècnica diagnòstica. Fins al dia 19 s’han fet 17 tests, amb resultat negatiu en 15 i positiu en dos.
Demà dijous i divendres es farà la formació al Centre de Salut Santa Eulària des Riu i ja la setmana vinent seguirà als centres de salut de Sant Antoni (dilluns i dimarts), Formentera (dimecres), Sant Josep (dijous) i Sant Jordi (divendres).
La formació consta d’una part teòrica que s’imparteix a les sales de formació de cada centre i una de pràctica a les UVAC Exprés, on es fa la prova a pacients que compleixen uns criteris determinats.
Resultats en un quart d’hora
La població diana d’aquestes proves diagnòstiques són pacients amb símptomes de menys de cinc dies. El test ràpid d’antígens permet diagnosticar el virus en pacients simptomàtics en els primers cinc dies d’infecció, quan la càrrega viral és més alta. És una eina diagnòstica molt útil, ja que el fet de disposar dels resultats en quinze minuts permet actuar amb més celeritat a l’hora de tallar la cadena de transmissió i frenar la transmissió comunitària del virus. Aquest test diagnòstic detecta els anomenats antígens, unes proteïnes específiques presents en el virus. Es fa introduint els escovillons via nasofaríngia (igual que les PCR) per extreure’n les mostres.
Tres proves diagnòstiques
Amb la incorporació del test ràpid d’antígens, el Servei de Salut disposa actualment de tres tipus de proves diagnòstiques: les PCR, el test ràpid d’antígens i les proves serològiques. Mentre que la PCR i el test ràpid d’antígens detecten la càrrega viral, les serologies detecten la presència d’anticossos; és a dir, la reacció defensiva de l’organisme davant la infecció. Aquests darrers són els més indicats a l’hora de detectar si un pacient ha passat la malaltia.
El Servei de Salut ha adquirit 850.000 test ràpids: 450.000 ja estan a disposició dels centres, inicialment 2.400 a Eivissa i Formentera per a la formació, i se’n preveu l’arribada de 400.000 més.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.