TOP
Un instant del Ple del mes de juny.

Un Ple inaudit deixa a Córdoba fora de l’APB i exigeix la dimissió “immediata” de Le Senne

El Ple del mes de juny ha tengut un contingut i unes formes inèdites i ha estat marcat per la crisi de governabilitat del Consell. Sa Unió pràcticament no hi ha intervingut i el protagonisme se l’ha emportat el president del Consell, Llorenç Córdoba, els membres de l’oposició de GxF i PSOE i, de forma insòlita, el secretari insular, Àngel Custodio Navarro, que es troba en un complex procés de trobar fórmules jurídiques que permetin a l’administració formenterera continuar servint a la ciutadania.

Artal Mayans representarà al Consell a l’APB
Les propostes de més projecció política només han set dos i no han arribat de l’executiu, sinó dels grups polítics que conformen el Ple. D’una banda, Sa Unió, que segons el secretari insular es troba en “els llimbs” perquè no pot ser considerada equip de Govern, però tampoc oposició, ha aprovat l’única proposta que ha presentat. La iniciativa, en la línia de la que Sa Unió retirà en el Ple de maig, ha aconseguit substituir a Llorenç Córdoba i nomenar a Artal Mayans com a representant del Consell de Formentera tant al Consell d’Administració de l’Autoritat Portuària de Balears (APB) com al Consell de Navegació del port de la Savina. Com a suplent, en els dos organismes hi haurà l’exvicepresidenta Verónica Castelló. Han votat a favor els vuit consellers de Sa Unió i s’han abstingut el president i els dos grups de l’oposició (GxF i PSOE).

El ple demana per unanimitat la dimissió de Le Senne
D’altra banda, el PSOE ha aprovat per unanimitat la seva proposta per condemnar “l’acte violent” i demanar “la dimissió immediata” del president del Parlament, Gabriel Le Senne, que en el passat Ple de la cambra autonòmica estripà una imatge d’una víctima del franquisme en seu parlamentària. A més, la proposta aprovada per tots els consellers del Ple rebutja la derogació de la Llei de Memòria i Reconeixement Democràtics, tot i que cal recordar que en la votació al Parlament, el també diputat, Llorenç Córdoba, s’hi va abstenir.

Els nous ‘super’ plens del Consell
El secretari del Consell, Àngel Custodio Navarro, ha explicat el repte jurídic que enfronta, en haver de garantir el funcionament de la institució insular quan aquesta no compta amb el seu principal organisme executiu, la Junta de Govern, perquè no hi ha el mínim de quatre consellers amb dedicació exclusiva que el puguin conformar.
El funcionari, que ja avançà aquesta solució a Ràdio Illa, ha proposat una modificació del Reglament Orgànic del Consell (ROC) de conformitat amb el que indica l’article 132 de la Llei de Consells, que apuntaria que algunes de les competències de la Junta de Govern poden retornar al Ple insular.
Aquesta solució permetria “com a mínim, tenir un règim pel que fa a la contractació” superior a 15.000 euros, amb l’objectiu d’atendre “qüestions peremptòries inexcusables”, com els tràmits necessaris per no perdre els fons europeus Next Generation. Aquesta via, a més de recarregar l’ordre del dia de les sessions, requerirà la convocatòria del Ple almenys cada dos setmanes i no amb periodicitat mensual, com fins ara.

Enfrontament entre oposició i president
Alejandra Ferrer (GxF) ha denunciat que “és una barbaritat” que el president tot sol vulgui “dur endavant” totes les competències que ha assumit. Sobre la fórmula proposada pel secretari, ha declarat que “pretendre que l’oposició ara es faci càrrec de tots aquests temes en el Plenari [en referència als assumptes que es traslladaran des de la Junta de Govern] és una barbaritat, perquè no tenim assessorament jurídic necessari, ni temps per abordar-ho”.
Rafael Ramírez (PSOE) ha descrit l’actitud de Córdoba com de “disbarat polític” i ha preguntat retòricament al cap insular: “Vostè vol signar cada dia els 300 o 400 assumptes” que gestiona el Consell? Així mateix, en el torn de preguntes de control al govern, els socialistes han set molt crítics amb el president, que ha reconegut que no havia tengut temps per preparar-se les respostes.
Ana Juan, que ha vist com Córdoba no donava explicacions sobre temes com la xifra d’expedients d’urbanisme tramitats aquesta legislatura, les accions fetes a la Savina o el tancament del bar del Poliesportiu, entre altres, ha lamentat que la ciutadania no obtingui respostes i li ha etzibat: “Ens està fent perdre el temps”.
El president, que s’ha compromès a respondre per escrit i posteriorment a totes les qüestions, ha retret als consellers dimissionaris que no li hagin transmès informació de les seves àrees, cosa que, segons ha indicat, ha agreujat la dificultat de respondre a les preguntes de l’oposició. També ha afirmat que no és un “Superman” i ha admès que no pot assumir totes les competències que gestiona com a president, però ha remarcat: “És així perquè hi ha una sèrie de gent que hi ha renunciat”, en referència a la dimissió de sis consellers de Sa Unió.
En canvi, Córdoba ha insistit en la seva proposta per formar una nova Junta de Govern amb un representant de cada formació política del Ple. Una proposta que ha tornat a ser rebutjada per l’oposició categòricament.

Òscar Portas (Sa Unió), sobre les negociacions amb l’oposició: “Ha de ser ràpid. Hem de ser àgils”
Sa Unió ha intervingut poc en el Ple d’avui, però l’exvicepresident José Manuel Alcaraz ha afirmat que els consellers de Sa Unió havien actuat correctament dimitint dels seus càrrecs i podien estar orgullosos de la feina feta mentre eren a l’equip de Govern.
Durant el recés de la sessió, el conseller de Sa Unió, Òscar Portas, ha declarat als periodistes que el que s’ha vist en el Ple és una “situació absurda” i que gairebé dos setmanes després que els consellers de Sa Unió presentassin les renúncies, “la pilota és al teulat del president”. En aquest punt, ha resumit: “Si continua, ho fa tot sol, tot el plenari demana la seva dimissió”. Una petició que avui, més que mai, ha quedat palesa al llarg de les intervencions de tots els grups.
A més, Portas ha afegit que el president té “dos sortides. Una, que presenti la dimissió i que Sa Unió continuï governant. L’altra, que nosaltres pactem una moció de censura amb l’oposició“.
Sobre aquest assumpte, Portas, que també és membre de Compromís, ha afirmat que ja han començat les negociacions amb l’oposició i que es faran “discretament”. Sobre terminis per portar-les a terme, ha set taxatiu: “Ha de ser ràpid. Hem de ser àgils”.

Poques propostes
El fet que el govern insular estigui format exclusivament per dos persones, Artal Mayans (conseller d’Habitatge, Noves Tecnologies i Turisme) i Llorenç Córdoba (president i titular de la resta de competències insulars) s’ha notat en què han sotmès a votació vuit propostes de caràcter merament formal. Es tracta d’iniciatives destinades a aprovar assumptes com les compatibilitats laborals a empleats insulars i a un conseller del Ple, declarar l’interès general d’una línia elèctrica o donar el vistiplau al nou nom de la residència per a gent major.
Així, un dels equipaments sociosanitaris més importants de l’illa passarà a anomenar-se Residència des Brolls. La denominació correspon a la venda on està emplaçada, ha obtingut el beneplàcit del Servei d’Assessorament Lingüístic del Consell (SAL) i ha set de les opcions més votades pels usuaris del mateix equipament, del Centre de Dia i dels clubs de jubilats de l’illa.
A més, en el Ple s’ha donat compte del nomenament d’Asier Fernández com a nou director insular de Litoral i de l’acceptació per part de presidència de la renúncia dels consellers que formaven la Junta de Govern i dels vicepresidents de la institució i els consellers de Mobilitat i Gestió Ambiental, de Territori i Infraestructures, d’Educació, Cultura, Patrimoni i Seguretat Ciutadana, de Benestar Social, de Joventut, Majors, Igualtat i Participació i d’Activitat Física i Esports.

Compartir

Deixa una resposta

PROGRAMES