Vandalitzen la comporta de sa Séquia posant en perill les cries d’aus a l’estany Pudent
Dijous passat varen trencar el cadenat de les comportes que connecten la mar i l’estany Pudent a l’altura de sa Séquia i varen obrir els canals, fet que va provocar l’entrada d’un gran volum d’aigua des del litoral cap a l’estany Pudent amb el consegüent perill per als nius i els pollets nascuts de les postes d’ous de les aus que niuen en zones pròximes a la riba de l’estany, que es podrien haver inundat i ofegat en augmentar el nivell de l’aigua d’aquesta zona d’aiguamolls.
Instal·lació del 2022
Cal recordar que aquesta comporta es va instal·lar el juliol del 2022 per a controlar els nivells d’aigua de l’estany Pudent i afavorir, així, la nidificació i posta d’aus protegides, com el bec d’alena (Recurvirostra avosetta), el picaplatges camanegra (Charadrius alexandrinus), l’avisador (Himantopus himantopus) o la llambritja menuda (Sternula albifrons).
Fonts del Consell han explicat a Ràdio Illa que si aquest sabotatge al sistema de regulació, que no és la primera volta que es practica, s’arriba a fer al mes de maig, “s’haurien mort totes les postes i s’hauria compromès tota la temporada de cria d’aus aquàtiques a l’estany Pudent”, i han indicat que “fins que no s’acabi el període de cria, no s’haurien d’obrir de forma descontrolada les comportes per no perdre els pollets”.
Comportes noves
D’altra banda, i segons ha pogut saber la nostra emissora en consultes a la conselleria balear d’Agricultura, Pesca i Medi Natural, encarregada del Parc Natural de ses Salines, l’empresa Salines de Formentera ja ha demanat unes comportes noves.
D’altra banda, també han confirmat a la nostra emissora que “per sort, no hi ha hagut cap afectació als nius”.
Denúncia i investigació de la Guàrdia Civil
Els fets van ser denunciats a la Guàrdia Civil per l’empresa Salines de Formentera. Ara, l’Institut Armat s’està encarregant de la recerca dels possibles culpables d’aquest acte vandàlic que hauria pogut tenir greus conseqüències per a la fauna avícola silvestre que pobla aquesta zona humida protegida del Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.